Augmented reality maakt van plaats delict een CSI-scène

8 december 2016

Veelgehoorde kritiek bij politieseries: de technologische hoogstandjes die ze gebruiken en de vaart waarin het onderzoek vordert zijn totaal niet vergelijkbaar met de werkelijkheid. Een van die twee punten kan binnenkort verleden tijd zijn. De politie is namelijk bezig om augmented reality te introduceren op het plaats delict.

Augmented reality, in het Nederlands ‘toegevoegde realiteit’, is een manier om elementen toe te voegen aan een scherm met een live opname van de werkelijkheid. De van de zomer populaire Pokémon Go app deed dit door de pokémon te laten opduiken op de plek waar jij je bevond. Tikte je een pokémon aan, dan sprong je camera aan om de straat voor je neus te filmen. Inclusief pokémon.

Informatie in real-time

Onderzoekers van de TU Delft startten twee jaar geleden met het ‘On the Spot’ project in samenwerking met de politie. De bedoeling was om na te gaan of gaming-technieken zoals augmented reality ingezet zouden kunnen worden tijdens sporenonderzoek op het plaats delict. Forensisch experts op afstand kunnen bijvoorbeeld via schoudercamera’s meekijken met hun collega’s ter plaatse, om hen van advies te voorzien.

Voordeel van augmented reality is dat experts in real time informatie op een visuele manier kunnen uitwisselen via de camera. Ze plaatsten zogenaamde ‘markers’ met informatie, die hun collega’s op het plaats delict konden oppikken met een augmented reality-bril. Daar zit ook meteen het grootste nadeel. De techniek is een behoorlijke beperkende factor bij dit proces en moet nog verder ontwikkeld worden om echt goed van dienst te kunnen zijn.