Is deze app de oplossing voor al je slaapproblemen?

14 december 2016

Apps om te bewegen zijn er al in overvloed. Maar een mens moet ook voldoende rusten om gezond te blijven. Corine Horsch (TU Delft), promovenda in de mens-techniek interactie, ontwikkelde een app, Sleepcare genaamd, om slapeloosheid tegen te gaan.

Emotioneler zijn, minder goed kunnen werken, gemakkelijker ziektes oplopen, zelfs vatbaarder zijn voor depressies. Het is bekend dat structureel slecht slapen negatieve gevolgen kan hebben op je gezondheid. Maar terwijl ongeveer tien procent van de Nederlanders last heeft van chronische slaapproblemen of insomnie, zijn er niet genoeg therapeuten om hen allemaal te helpen.

De app die Horsch nu ontwikkelde dient als een geautomatiseerde slaapcoach, gebaseerd op de therapieën die nu reeds bestaan. Aan de hand van de informatie die de gebruiker zelf ingeeft doet de app meerdere dingen: je dag- en slaappatronen bijhouden, ontspanningsoefeningen aanbieden, en je slaaphygiëne controleren.

Een goede slaaphygiëne houdt in dat je je bed zo min mogelijk voor andere zaken (zoals lezen of tv kijken) dan slapen gebruikt. Dat is volgens Horsch heel belangrijk. De applicatie geeft je daarom ook trainingen om zo efficiënt mogelijk te slapen. Zo zul je, als je langer dan dertig minuten wakker ligt, aangeraden worden om uit je bed te stappen en een rustige activiteit te gaan doen (zoals lezen).

Een coach die overal aanwezig is

De applicatie is ook uitgetest in een onderzoek van 151 personen met slaapproblemen. 74 personen mochten de app zes weken lang gebruiken, terwijl de 77 anderen de app niet kregen. Bij de eerste groep werd over het algemeen een afname van slaapproblemen gerapporteerd. In tegenstelling tot de 77 anderen vielen ze sneller in slaap en werden ze minder vaak wakker. Drie maanden later waren de effecten nog steeds zichtbaar. De 77 andere personen kregen na het onderzoek als beloning ook toegang tot de app, maar hoe het hen daarna verging, is niet meer onderzocht.

Dat de app de slaapcoach overbodig maakt is niet waarschijnlijk. Maar de app heeft wel het voordeel altijd beschikbaar te zijn, terwijl een echte therapeut daar natuurlijk niet toe in staat is. Hoewel Horsch het plan heeft om de applicatie via de huisarts beschikbaar te maken, zullen nieuwsgierigen nog wel wat moeten wachten. Horsch haar subsidie om de app naar de markt te brengen is nog maar net binnen.

Klik hier om het gesprek van Horsch bij Nieuws en Co te beluisteren.