Kokoskrab knijpt het hardste

23 november 2016

Van alle kreeftachtigen, knijpt de kokoskrab het hardste. Dat hebben Japanse onderzoekers ontdekt.

De kokoskrab is de grootste kreeftachtige die op het land leeft. De kreeftachtige is erg sterk en kan maximaal zo’n 28 kilo tillen. Het dier gebruikt z’n scharen om kokosnoten open te breken, dus dat-ie hard kon knijpen, is geen geheim. Maar hoe hard precies, was nog nooit onderzocht.

Japanse onderzoekers hebben bij 29 kokoskrabben met een apparaat gemeten hoe hard ze konden knijpen. Uit die metingen bleek dat de krabben sterker worden naarmate ze groter worden. De maximale kracht waarmee de beesten kunnen knijpen was 3300 newton (336 kilo).

De sterkste

Dankzij die knijpkracht van 336 kilo zijn kokoskrabben de sterkste kreeftachtigen ter wereld. Als de knijpkracht vergeleken wordt met de bijtkracht bij andere landdieren, dan komt de kokoskrab in een indrukwekkend rijtje terecht. Hyena’s, leeuwen en tijgers leveren bijvoorbeeld een bijtkracht van zo’n 4400 newton (448 kilo).

Qua bijtkracht blijven krokodillen het lijstje aanvoeren. National Geographic meldde eerder dat bij zoutwater krokodillen bijtkrachten zijn gemeten van wel 16.460 newton (1678 kilo). Bij grote exemplaren zou dat wel 34.000 newton (3.467 kilo) kunnen zijn. En daarmee komen die krokodillen in de buurt van de schattingen voor de bijtkracht van een T. rex.

Bron: A Mighty Claw: Pinching Force of the Coconut Crab, the Largest Terrestrial Crustacean