Newtons Principia brengt recordbedrag op

16 december 2016

Een anonieme verzamelaar heeft op een veiling in New York 3,7 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) betaald voor een eerste editie van Isaac Newtons Principia. Niet eerder werd een wetenschappelijk boek voor zoveel geld geveild.

Veilinghuis Christie’s had vooraf verwacht dat het boek 1 tot 1,5 miljoen dollar zou opbrengen, maar stelt wel dat het gaat om een exemplaar van uitzonderlijke kwaliteit, schrijft de NOS.

Newton zette in de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica uit 1687 zijn baanbrekende bewegingswetten uiteen. Einstein roemde het boek ooit als ‘misschien wel de belangrijkste intellectuele ontwikkeling die ooit aan iemand werd gegund’.

Een uniek continentaal exemplaar

Het boekje telt 252 pagina’s en enkele illustraties en is gebonden in rood geitenleer. Het boek kwam tegelijkertijd in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland uit. Het geveilde exemplaar is een continentale editie, die zeldzamer is dan de Britse druk.

In totaal zijn er van de eerste editie zo'n 400 exemplaren gedrukt. In 2013 ging een exemplaar dat ooit van koning James was voor 2,5 miljoen dollar van de hand. 

De Principia is niet het eerste wetenschappelijke getinte veilingstuk dat onder de hamer ging de afgelopen jaren. De Kennis van Nu maakte een lijstje van bijzondere veilingstukken met een wetenschappelijk tintje.