Wat verandert er binnen De Kennis van Nu?

4 januari 2016

Voor De Kennis van Nu wijzigt er het een en ander in 2016. Een overzicht:

De Kennis van Nu op TV

Onze wekelijkse uitzending op TV is dit voorjaar te zien op donderdag, 19.20 uur op NPO 2. Op donderdag 7 januari is de eerste uitzending. 

De Kennis van Nu op Radio 

Hier vinden onze grootste wijzigingen plaats. Onze uitzendingen op Radio 5 komen helaas te vervallen. Wel start op NPO Radio 1 een nieuwe programma van de NTR, iedere werkdag van 16.00 – 18.30 uur: Nieuws en Co. Hierin komen ook wetenschapsitems langs waarvoor we samenwerken met de redactie van Nieuws en Co. Coen Verbraak gaat op zondagavond op NPO Radio 1 nog door tot en met februari 2016. Spijtig, maar daarna stopt De Kennis van Nu op Radio 1 ook.

Podcast

De podcast van De Kennis van Nu houden we in stand. Vooralsnog vullen we die met De Kennis van Nu en de wetenschapsitems van Nieuws en Co. Ook items van andere radioprogramma’s waarmee we (gaan) samenwerken zullen we hierin meenemen. We werken hard aan een plan voor een volwaardige De Kennis van Nu podcast vanaf maart. Dus blijf ‘m in de gaten houden of abonneer je nu.

Online

Tot slot de online activiteiten van de wetenschapsredactie van de NTR. De portal NPO Wetenschap die onze redactie verzorgde, gaat door als website onder de noemer De Kennis van Nu. Dit heeft te maken met het gewijzigde portalbeleid van de NPO. We houden ons aanbod zoveel mogelijk gelijk aan wat je van ons gewend bent: verdieping bij de onderwerpen die door De Kennis van Nu op TV worden behandeld, nieuws, terugkijken, dossiers en contactmogelijkheden met de redactie. Alleen voor het terugkijken voor titels anders dan De Kennis van Nu zullen we je doorlinken naar NPO.nl. De In de Klas afleveringen van De Kennis van Nu, blijven ook gewoon hun thuisbasis houden op DeKennisvanNu.nl.

FacebookTwitter en onze nieuwsbrief zetten we door onder de naam De Kennis van Nu. Dus nog niet geliked, volgend of geabonneerd, dat kan alsnog! 

Hoe is de site opgebouwd?

Home/Nieuws
We hebben er voor gekozen om alles wat recent is, wat nu actueel is, op de homepage aan te bieden. Daarom heet die ook Nieuws. We starten de pagina groot met de Special van de week. Dit is het onderwerp dat we deze week uitdiepen. Swipe of klik naar links en de twee Specials die we afgerond hebben, tref je aan. Swipe of klik naar rechts en de twee onderwerpen die we de komende weken uitdiepen, staan tot je beschikking. Onder de Specials staat een overzicht van het nieuws. Dat kan in de vorm van video, audio of een artikel zijn. Via ‘Toon meer’ tref je nog meer nieuwsberichten aan. Naast Nieuws plaatsen we onder Uitgelicht links naar items in de site die soms wat minder actueel zijn, maar die wat ons betreft wel aandacht verdienen op dit moment.

Uitzendingen
Alle uitzendingen van De Kennis van Nu hebben een plek op onze site. Via de optie Meer NPO vind je links naar wetenschappelijke programma's van andere publieke omroepen.

Verdieping
Onder de noemer Verdieping bieden we Dossiers en Specials aan. Een Dossier stelt een wat breder onderwerp centraal en alles (video, audio, artikelen) wat we over dat onderwerp online plaatsen, koppelen we aan dat bewuste Dossier. Een Dossier blijft dus groeien. Een Special omvat een verhaal dat we binnen een bepaalde periode creëren. We belichten verschillende gezichtspunten, kanten en deelonderwerpen. We betrekken je graag bij een Special. We horen graag je mening en vragen en doen ons best om daar wat mee te doen. Bij diverse Specials zoeken we naar aanvullende mogelijkheden om het onderwerp dicht bij jou te brengen en je te kunnen laten meedoen.

Re:actie
Omdat we dus graag willen dat je meedoet en meedenkt, verzamelen we onder Re:actie de onderwerpen waarbij we je specifiek willen betrekken. Verder vind je hier, de testen/quizzen en bijdragen van makers die graag met je in contact komen. Ook is daar de mogelijkheid om zelf een inhoudelijke bijdrage naar ons te sturen.

Zoek
Tot slot, als je weet waarnaar je op zoek bent, kun je op de zoek-pagina terecht. Naast zoektermen en trefwoorden kun je ook zoeken op thema’s of een bepaalde periode.