Hoe bestrijden we Zika?

De maand ervoor had een onderzoeksteam van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ontdekt dat Zika niet alleen babyhersenen aantast, maar ook tijdens de zwangerschap al kon opduiken in botten en gewrichten. Marion Koopmans is hoofd virologie aan het Erasmus MC en leider van de groep die onderzoek doet naar Zika.

Toen in september voorlopige resultaten naar buiten kwamen van een Braziliaans onderzoek, waarin de link tussen Zika en de groeiachterstand van de hersenen werd aangetoond, reageerde Koopmans gematigd positief. De publicaties waren volgens haar een signaal dat de discussie rondom deze vraag nu beslecht kon worden. Toch bleef ze voorzichtig: de resultaten kunnen niet zomaar vertaald worden naar een ander land.

Op Twitter bericht Koopmans regelmatig over de ontwikkelingen rondom het Zikavirus. Ze is de ideale gast om tijdens de Kerstafleveringen  van Nieuws & Co de hemd van het lijf te vragen over Zika. Waar staan we nu in de ontwikkelingen? Hoe ziet de toekomst eruit? Wie benieuwd is naar de antwoorden, kan hier de uitzending terugluisteren: