Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Geef een groep bacteriën twee weken de tijd, en ze muteren zich zodanig dat ze bestand zijn tegen duizend keer de normale dosis antibiotica. Dat ontdekten wetenschappers met behulp van een petrischaal ter grootte van een kinderzwembadje.

Arena

Harvard-onderzoekers wilden graag laten zien hoe bacteriën resistent worden voor antibiotica en ontwikkelden daarvoor een test. Ze maakten een enorme petrischaal van 60 cm bij 120 cm gevuld met agar: een gelei-achtige substantie waar bacteriën goed in groeien. De bak kreeg de toepasselijke naam ‘Microbial Evolution and Growth Arena’, of MEGA.

De enorme petrischaal werd opgedeeld in negen stroken. De buitenste stroken bevatten geen antibiotica, en richting het midden van de bak werd de dosis antibiotica steeds vertienvoudigd. In de buitenste stroken werden E. coli bacteriën geplaatst.

Vertienvoudigd

Eerst moesten de bacteriën een normale dosis antibiotica trotseren. Daarna 10 keer de normale dosis. Vervolgens 100 keer de normale dosis, en de laatste strook, in het midden van de bak, bevatte 1000 keer de normale dosis antibiotica.

Twee weken lang heeft een camera foto’s gemaakt van het experiment. En aan het einde van de twee weken was het de bacteriën gelukt om te overleven in de middelste strook met 1000 keer de normale dosis antibiotica.

Mutaties

Bij elke nieuwe strook overleefden alleen de gemuteerde E. coli-bacteriën die de antibiotica wel aankonden. Die gemuteerde bacteriën vermenigvuldigden vervolgens tot ze bij de nieuwe strook aankwamen. Dat proces herhaalde zich tot de bacteriën uiteindelijk resistent waren voor de hoogste dosis antibiotica.

Hoewel dit experiment met grote petrischaal realistischer is dan bij kleine schaaltjes, benadrukken de onderzoekers wel dat deze enorme petrischaal geen accurate representatie is van de echte wereld. Dit experiment is dus niet perse representatief voor hoe bacteriën in bijvoorbeeld ziekenhuizen resistent worden.

Bron: Spatiotemporal microbial evolution on antibiotic landscapes

Antibiotica en e. coli

Ontdek meer in de special