Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Plastic PET

Een bacterie die plastic eet om er zijn energie uit te halen en te groeien. Dit minuscule organisme is misschien wel een van de beloftes voor een groenere wereld in de toekomst.

Plastic lijkt niet afbreekbaar, maar Japanse wetenschappers hebben een bacterie gevonden die zich kan voeden met plastic. Het gaat om de Ideonella sakaiensis, dit beestje leeft op PET-plastics. Deze vorm van plastic kennen we allemaal wel van de bekende PET-flessen waarin ons frisdrank zit. De onafbreekbaarheid van het plastic is heel handig bij het vervoeren van frisdrank. Het is echter een groot nadeel wanneer het in de natuur terecht komt omdat het simpelweg niet meer vergaat. Ook bij het recyclen van dit sterke plastic vormt de onafbreekbaarheid een probleem, dit maakt het recycleproces moeilijker.

Stukjes plastic

Wetenschappers hebben 250 stukjes plastic op allerlei plekken in de natuur verzameld. Bij deze monsters keken ze naar welke micro-organismen er op het monster leefden. Op een van de monsters bleek er een opvallend groepje micro-organismen te zitten. In dit opvallende hoopje bacteriën bleek dat het plastic langzaam verging. Door te kijken naar hoe dicht de bacteriën leefden bij het plastic, konden de onderzoekers achterhalen welke van de bacteriën het plastic aantastte.

Evolutionair raadsel

De bacterie die ze vonden bleek twee enzymen te gebruiken om het plastic af te breken. Deze twee enzymen breken het plastic in twee fasen af tot een voedingsstof die de bacterie kan gebruiken. Het is nog een raadsel hoe de bacterie zich zo heeft kunnen ontwikkelen. Het voorkomen van plastic is namelijk relatief nieuw. Pas sinds zeventig jaar produceren mensen plastic en dus moet de bacterie in deze periode zo geëvolueerd zijn.

Toepassingen

Het afbreken van plastic in de natuur is heel zeldzaam. Voorheen zijn er wel twee soorten schimmels gevonden die dit doen maar dit is de eerste bacterie. Mogelijke toepassingen van de nieuwe bacterie zijn er dan ook volop. In de toekomst kan de bacterie mogelijk plastic uit de natuur halen door het simpelweg op te eten. Maar ook in gecontroleerde omgevingen kan de bacterie zijn werk doen door recyclingprocessen efficiënter te maken. Dit vermindert de noodzaak tot het oppompen van olie voor het maken van plastic.

Bron: Science