Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Bidden helpt niet
Bidden voor mensen die herstellen van een hartoperatie heeft geen enkel effect. Behalve als de patiënt weet dat er voor hem of haar gebeden wordt. In dat geval is de kans op complicaties groter.

Dat volgt uit het grootste onderzoek in zijn soort dat is uitgevoerd door wetenschappers van - onder meer - Harvard Medical School in Boston. Ze verdeelden 1800 hartpatiënten die een bypass-operatie ondergingen in drie groepen. Tegen 1200 van hen werd verteld dat er misschíen voor ze gebeden zou worden. Voor 600 van hen werd daadwerkelijk gebeden, voor de andere helft niet. De derde groep, ook 600 patiënten, kreeg te horen dat er voor ze gebeden zou worden - wat ook daadwerkelijk gebeurde. De namenlijsten van de patiënten in kwestie werden doorgestuurd naar drie Christelijke groepen in de VS, die telkens gedurende een periode van twee weken voor zo'n patiënt gebeden zeiden.Artsen hielden in de tussentijd de medische conditie van de patiënten in de gaten.

Bij patiënten tegen wie verteld was dat er misschíen voor ze gebeden zou gaan worden, was geen enkel effect te merken. Niet als er voor ze gebeden werd, en ook niet als er niet voor ze gebeden was. Opmerkelijk was dat bij de patiënten in de derde groep - die van te voren wisten dat er voor ze gebeden zou gaan worden - vaker complicaties optraden, 14 procent meer dan bij de andere patiënten. Ze hadden vooral meer last van ritmestoornissen.

De Harvard-onderzoekers hebben in gedragspsycholoog Richard Sloan van Columbia University, expert op het gebied van bidden en gezondheid, een felle criticus gevonden. Een verspilling, vindt hij het onderzoek dat 2,4 miljoen dollar heeft gekost. "Bidden is voor veel mensen waardevol,' zegt hij. En niemand zit te wachten op wetenschappers die experimenteel bewijs komen leveren of het werkt of niet. "Daarmee trivialiseer je de religieuze ervaring", aldus Sloan.