Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
‘Bier schaadt wetenschappelijke carrière’
Hoe meer bier een onderzoeker drinkt, hoe minder wetenschappelijk succes hij heeft, becijfert de Tsjechische vogeldeskundige Tomas Grim.

Het is typisch zo’n idee dat je in de kroeg krijgt. Laat ik eens onderzoeken of er een verband is tussen bier drinken en wetenschappelijk succes. Grim heeft dat nu gedaan. Onder de wat verhullende kop ‘A possible role of social activity to explain differences in publication output among ecologists’ beschrijft hij zijn resultaten in biologenvakblad Oikos. Met ‘social activity’ bedoelt hij in dit geval het drinken van bier. En nee, dat is niet goed voor je wetenschappelijke carrière, concludeert hij uit de resultaten van een klein onderzoekje onder 34 collega’s. Hij vroeg zijn Tsjechische vakgenoten naar hun wekelijkse bierconsumptie en ging na hoe het ervoor stond met hun wetenschappelijke publicaties. Na statistische correctie voor leeftijd bleek dat zware bierdrinkers beduidend minder publiceerden. Wat ze wel schreven, leek van mindere kwaliteit te zijn. Het werd in ieder geval minder vaak geciteerd dan de teksten van matige drinkers. Nu maar kijken hoeveel citaties dit artikel Grim oplevert. In de populaire pers is het een hit, maar dat telt in de wetenschap niet mee.

Elmar Veerman