Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
japanse duizendknoop

Gemeentediensten zitten met een invasieve exoot in hun maag: Japanse duizendknoop rukt in heel Nederland op. Daar zit niemand op te wachten, want de plant kan veel schade veroorzaken.

Nog wel uitroeibaar?

In Groot-Brittannië veroorzaakt de woekerende exoot problemen in funderingen van huizen die door de plant ontzet kunnen worden. Een huis met een tuin waar deze duizendknoop in staat is daar om die reden onverkoopbaar. Er staan verschillende remedies tegen de plant  op het lijstje: maaien, uitputten, afdekken, bestrijdingsmiddelen spuiten en afgraven. De vraag is of je Japanse duizendknoop nog wel kúnt uitroeien. Elk stukje stengel of wortel kan uitlopen tot een nieuwe kolonie.

Bonte bentheimers

De gemeente Renkum komt met een heel nieuw idee: ze zet varkens in bij de strijd tegen de Japanse duizendknoop. Zes bonte bentheimers mogen van april tot oktober hun gang gaan langs de Nico Bovenweg in Oosterbeek. De hoop is dat de varkens de daar woekerende plant met wortel en al wegvreten waardoor hij uiteindelijk uitgeput raakt en verdwijnt. Of dat gaat lukken is nog niet zeker, maar volgens ervaringsdeskundige Norbert Mergen uit Doorwerth legt de plant het af tegen deze varkens. Ook hij had de woekerende exoot in zijn tuin. De varkens begonnen met het groen, vervolgens wroetten ze de grond om zodat ook de wortels soldaat gemaakt konden worden.

DKVN-verslaggever Leonie Cazemier ging op bezoek bij de varkens en sprak met Norbert Mergen en Wendy Ruwhof, wethouder milieubeheer van de gemeente Renkum. Ook trof ze een aantal ‘hulpboeren’ die meehelpen met het verzorgen van de varkens.

Ontdek meer in de special