Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Chimps zijn links
Wilde chimpansees blijken overwegend linkshandig te zijn.

Dat volgt uit een studie van de Amerikaanse primatologe Elizabeth Lonsdorf, deze week gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat is een opmerkelijke bevinding, want chimps in gevangenschap zijn meestal rechtshandig.

Onderzoekers vroegen zich al langere tijd af of die rechtshandigheid ‘chimp-eigen’ is, of een gevolg van het feit dat chimps in gevangenschap opgevoed worden door mensen – die meestal rechtshandig zijn. Van 1998 tot 2001 bestudeerde Lonsdorf zeventien chimpansees in het Gombe Nationaal Park in Tanzania, het natuurgebied waar Jane Goodall haar baanbrekende observaties deed. Lonsdorf observeerden hoe de apen hun favoriete lekkernij – termieten – bemachtigden. Dat doen ze door met stokjes in termietenholen te peuteren, om vervolgens de termieten van het stokje te likken.

De chimps hadden allemaal een voorkeurshand, en bij de meesten was dat hun linkerhand. Links- of rechtshandigheid zit bovendien in de familie, constateert Lonsdorf. Zijn de ouders links, dan zijn hun jongen dat ook. Of links- of rechtshandigheid aangeboren is, of aangeleerd, wordt uit dit onderzoek niet duidelijk.