Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Nieuwe Darwins

Een nieuwe diersoort ontdekken is de droom van menig natuurliefhebber. Om die droom in vervulling te laten gaan, hoef je sinds kort geen bioloog meer te zijn. Dit najaar ging een groep wetenschappers samen met gewone stervelingen op expeditie.

Menno Schilthuizen, hoogleraar biologie, en Iva Njunjić trokken met vier wetenschappers en zes 'burgerwetenschappers' tien dagen door de jungle van Borneo. Ze liepen, kropen, klommen en zwommen door het tropisch regenwoud. Ze trotseerden bloedzuigers, slangen en schorpioenen. Alles om die nieuwe diersoorten maar te ontdekken. Tijdens de expeditie volgden de leken colleges om een beetje te weten waarmee ze bezig waren. Journalist Corlijn de Groot is één van de burgerwetenschappers die meeging op expeditie. In De Nieuwe Darwins doet zij verslag van hun belevenissen.

De Nieuwe Darwins - brug door de jungle

Dwars door de jungle

Het regenwoud is klam en het is er heet. Het veldwerk vindt niet alleen overdag, maar ook ’s nachts plaats. Is het de eeuwige eer dat je een nieuwe diersoort hebt mogen benoemen? En klinkt veldwerk doen niet romantischer dan het in werkelijkheid blijkt te zijn? Kijk, hoor en lees in ons multimediaverhaal De Nieuwe Darwins over de ervaringen van de expeditieleden: hoe ze beestjes vangen, welke hulpmiddelen ze voorhanden hadden en wat voor beesten ze ontdekt hebben. 

Burgers ontdekken nieuwe diersoorten op Borneo

Menno Schilthuizen vertelt in de uitzending van Vroege Vogels op 12 november over de expeditie naar Borneo. 

Extreem grote biodiversiteit

Hebben de expeditieleden nieuwe diersoorten ontdekt? Jazeker! Op Borneo is de biodiversiteit extreem groot. Je struikelt er over de diersoorten die alleen daar voorkomen, oftewel endemische soorten. Veel van die soorten staan al op uitsterven, terwijl ze nog niet eens beschreven zijn. Dat maakt dat deze expeditie van groot belang is.

Diersoort ontdekt - De Nieuwe Darwins

En we noemen het...

Eén van deze nieuwe soorten die tijdens de expeditie is ontdekt, heeft nog geen naam. Het is een kever die we vonden in de beek. Het benoemen van het beetje laten we graag aan jou over! Wat lijkt jou een goede naam? Zoek hem in het multimediaverhaal.

Heb je een suggestie, stuur ons dan de naam door in een e-mail aan dekennisvannu@ntr.nl, onder vermelding van De Nieuwe Darwins. Je kunt meedoen tot en met 30 november 2017. Op 1 december maken we de winnaar bekend, hier en via onze social kanalen Facebook en Twitter.

Wie weet wordt jouw naam gegeven en verwerf je eeuwige roem!