Biologen hebben de neiging nogal panisch te reageren op het, door menselijk ingrijpen, binnendringen van vreemde dier- of plantesoorten. Dat geldt bijna per definitie als een bedreiging van het hele ecosysteem en de biodiversiteit.
Plaatselijk is er in de Middellandse Zee wel sprake van het terugdringen van lokale soorten of schade. Twee binnengedrongen soorten konijnvissen overeten zich aan de locale zeewierpopulatie, waarna slechts kale rotsbodem overblijft, terwijl elders de bodem juist verstikt raakt door dikke pakketten exotisch zeewier.

Koraalriffen
Maar als je de Middellandse Zee als geheel bekijkt, stelt het rapport dat de biodiversiteit niet verminderd is en dat er geen endemische soorten uitgestorven zijn. Sterker nog, het rapport oppert ook: 'anderzijds, veel exoten hebben een positieve invloed op het ecosysteem en de biodiversteit'.
Volgens de onderzoekers is al merkbaar dat het water van de Middellandse Zee aan het opwarmen is door klimaatverandering, wat tropische planten- en diersoorten bevoordeelt. Gaat dat binnenkort een ecologisch armageddon opleveren? Het is maar hoe je het bekijkt: 'Het is een kwestie van tijd voordat de eerste koraalriffen in de Middellandse Zee ontstaan, inclusief de grote diversiteit van vissen en andere dieren die dat met zich meebrengt.'

Het artikel in Frontiers of Marine Science