Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Flexibele, draadloze en duurzame instrumenten zijn voor onderzoek op grote diepte erg handig. Onderzoekers maakten daarom een zwemrobot van zacht materiaal die zonder motor drie uur lang zelfstandig kan rondzwemmen. De zwemrobot is de snelste in zijn soort.

Het is niet bepaald het breken van de geluidsbarrière, maar met 6.4 centimeter per seconde heeft dit apparaatje toch een snelheidsrecord te pakken. De “vis”, gebaseerd op een manta-rog, is gemaakt van elastisch polymeer, siliconen en stroomgeleidende hydrogel en is voor veldonderzoek onder water stukken handiger dan apparaten gemaakt van harde materialen.

Synthetische spier beweegt vis voort

Het apparaatje wordt niet voortbewogen door een motor, maar door een synthetische “spier”, die is verwerkt in de vinnen van de vis. Elke keer als er een stroomstootje door de spier loopt trekt deze samen en beweegt de vin. De staartvin wordt bewogen door middel van een elektromagneetje, wat het enige onderdeel is dat van hard materiaal gemaakt is.

Zachte materialen makkelijker in lastige omgeving

Instrumenten gemaakt van harde materialen hebben zo hun beperkingen. Ze kunnen zich niet aanpassen aan lastige situaties. Denk bijvoorbeeld een te kleine opening waar het apparaat niet door kan. Ook de motoren voor de voortbeweging zijn vaak groot en onpraktisch. De ontwerpers hopen met dit zachte, motorloze ontwerp veldonderzoek voor bijvoorbeeld oceanologen makkelijker te maken. Hierbij helpt niet alleen het zachte materiaal, maar maakt ook de transparantie van het apparaat het mogelijk om nog onopvallender in de buurt te komen van zeedieren.

 

Tiefeng Li et al, Fast-moving soft electronic fish Science Advances  05 Apr 2017:
Vol. 3, no. 4, e1602045