Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
zeekat oog

Nee, het is geen science fiction film waar je nu naar kijkt. Dit zijn de pupillen van de zeekat en die krijgen een golfachtige vorm als het licht is. Waarom eigenlijk?

We weten inmiddels dat de zeekat met zijn ‘plooirokje’ zich wendbaar door het water beweegt en in een mum van tijd de kleur van zijn omgeving aanneemt. Nu blijken ook de ogen van de zeekat iets opmerkelijks te hebben. Zo worden zijn pupillen bij veel licht geen kleine gaatjes, maar veranderen ze in golfjes. Dat ziet er niet alleen spannend uit, de zeekat doet er ook zijn voordeel mee.

Het licht dat in de oceaan schijnt, kan qua intensiteit heel veel verschillen. Doordat de pupillen van de zeekat golfjes worden, worden de verticale lichtstralen van boven meer gefilterd dan de horizontale lichtstralen. Daardoor straalt er minder licht van boven in de oogkas van de zeekat en schittert er minder licht in het oog. Hoe feller het licht wordt, hoe smaller de pupillen in het midden van de golfjes. Hierdoor ontstaan er op een gegeven moment twee pupillen in het oog van de zeekat: elk een deel van de ‘w’. Met deze vier pupillen is de zeekat in staat om meer diepte te zien.

Zijn hiermee alle mysteries over het oog van de zeekat opgelost? Nee, eigenlijk niet. Onderzoekers ontdekten namelijk ook dat het beestje kleurenblind is. Hoe is het dan mogelijk dat het in tropische gebieden zoveel mooie kleuren aanneemt? Sommige wetenschappers denken dat de W-vorm van de pupil de zeekat ook kan helpen om juist wel kleuren te onderscheiden. De W-vorm helpt hem namelijk verschillende lichtgolven te onderscheiden en dus om verschillende kleuren waar te nemen. Maar hoe dit precies werkt, moet nog onderzocht worden. Er valt dus nog genoeg aan dit dier te ontdekken.

Ontdek meer in de special