Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Diep onder het wateroppervlak leeft een octopus die zijn verrassende voedsel nuttigt op een bijzondere manier. Hij vangt een kwal, eet deze gedeeltelijk op en houdt de giftige tentakels van zijn prooi vast om roofdieren te weren.

Pas drie keer is de reusachtige octopus gespot in de afgelopen 27 jaar. Vooral levend worden ze bijna nooit gesignaleerd: bijna alle informatie die we over hen hebben komt van exemplaren die gevonden werden in vissersnetten.

Toch gevonden met ROV

Zeldzame diepzeedieren kunnen worden opgespoord met behulp van zogenaamde ROV’s (Remotely Operated Vehicles). Als het apparaat een dier opmerkt, kunnen de onderzoekers met HD camera’s inzoomen en het dier volgen.

Bij toeval kwamen ze op een recentelijke tocht deze reuzenoctopus tegen. Tot hun verbazing opende het dier haar armen en stelde een grote kwal tentoon die ze vast leek te houden. Na het eten van de delen van de kwal waar de voedingsstoffen inzitten, houdt ze de giftige tentakels bij zich als wapens.

Kwallenvoedsel

Het feit dat de octopus gelatineachtige dieren als de kwal eet is op zichzelf al bijzonder: de octopus is zeker niet de enige met dit dieet, maar gelatineachtigen bevatten nauwelijks eiwitten. Ze worden dus niet gezien als efficiënte voeding voor grote dieren als de reuzenoctopus. De kwallen hebben toch een bepaalde voedingswaarde, waarschijnlijk door de koolstof die ze bevatten. Dieren die ze nuttigen kunnen hierdoor toch gigantisch worden.