Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Matsutake

Mycorrhiza-schimmels zijn niet alleen behulpzaam in de grond, sommige soorten zijn ook erg geliefd in de keuken. Wij zetten de vijf lekkerste mycorrhiza’s voor je op een rij.


1. Truffel
De truffel staat bekend als koning van de paddestoelen en wordt beschouwd als delicatesse. Daar is de prijs dan ook naar: afhankelijk van de soort kost een kilo truffel tussen de 250 en 6000 euro. Truffels groeien onder de grond en leven in symbiose met verschillende boomsoorten, zoals berk, eik en populier. Omdat ze moeilijk te vinden zijn, worden er vaak honden of varkens ingezet om ze op te sporen. De truffel heeft een sterke smaak en wordt meestal fijn geschaafd in gerechten verwerkt.  

Truffel2. Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood groeit vooral op lichte plekken in loof- en naaldbossen. Het heeft een nootachtige smaak en wordt vaak in sauzen, fondue en risotto verwerkt. Vooral in de Italiaanse keuken is eekhoorntjesbrood – of porcini, zoals de Italianen het noemen - een geliefd ingrediënt. Eekhoorntjesbrood groeit alleen in de zomer en herfst, maar is in gedroogde vorm hele jaar door verkrijgbaar.

eekhoorntjesbrood3. Matsutake

De matsutake, ook wel dennenpaddestoel genoemd, heeft een harsachtige smaak. De Amerikaanse matsutake komt vooral voor in de naaldbossen aan de westkust van Noord-Amerika. In Japan groeit ook een matsutake-soort, maar die wordt met uitsterven bedreigd. De matsutake wordt veel in de Japanse keuken gebruikt en wordt daar meestal gegrild gegeten. In Nederland is deze paddestoel vooral gedroogd of in blik te koop.

Matsutake4. Cantharel

De cantharel groeit het liefst in bossen waar hij kan samenwerken met beuken en eiken. Vanwege zijn vorm en kleur wordt hij ook wel hanenkam of dooierzwam genoemd. Cantharellen hebben een peperachtige smaak en worden veel gegeten in combinatie met vlees, maar ook in bijvoorbeeld pasta’s en soepen. Ze zijn over het algemeen vers verkrijgbaar.

Cantharel5. Morielje

De morielje is een sponsachtige paddestoel die op veel plaatsen in de wereld voorkomt. Het is een zakjeszwam: de sporen zitten in zakvormige cellen. Rauwe morieljes zijn giftig, ze worden pas eetbaar na verhitting. Morieljes worden meestal gebruikt in wildgerechten en in de naar hen genoemde morillesaus. Ze zijn in de winkel vooral in gedroogde vorm te koop.

Morielje paddestoel


Let op: wil je zelf paddestoelen gaan plukken, laat je dan goed informeren. Plukken is lang niet overal toegestaan, en zonder grondige kennis wordt het eten van zelfgeplukte paddestoelen hoe dan ook afgeraden.

Ontdek meer in de special