Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Plastic kunst Chris Jordan

Wat gebeurt er als je je kinderen wegwerpaanstekers en visdraad te eten geeft? Chris Jordan bracht het op ontluisterende wijze in beeld.

Het Noordelijke deel van de Grote Oceaan wordt met recht de grootste vuilstortplaats ter wereld genoemd. Door zeestromingen heeft zich daar in de loop van de tijd zoveel plastic verzameld, dat er een plastic eiland is ontstaan met de omvang van de Verenigde Staten.

Het probleem is dat de Laysan-albatrossen dit plastic aan hun jonkies geven, in de kennelijke overtuiging dat het eten is, schrijven onderzoekers in PLoS. De magen van de jonge albatrossen zitten daardoor na een tijdje stampvol met doppen, tandenborstels, wegwerpaanstekers en visdraad. Ze stikken er na een tijdje onvermijdelijk in, of hun maag wordt zo zwaar dat ze niet meer kunnen vliegen.

De foto’s die de Amerikaanse fotograaf Chris Jordan heeft genomen van de albatrossenkadavers op het eiland Midway, midden in de Grote Oceaan, zijn tamelijk ontluisterend. Vogellichamen tjokvol met plastic. Bij eerste aanschouwing denk je misschien dat Jordan wat extra plastic heeft toegevoegd, maar de foto’s laten alleen maar zien wat hij aantrof.

Misschien moeten de albatrossen in de leer bij de koet. Die gebruikt ook volop plastic, maar dan om een nestje van te bouwen.

Lindsay Young e.a., 'Bringing home the trash: Do colony-bases differences in foraging distribution lead to increased plastic ingestion in Laysan albatrosses?', in PLoS, 28 oktober 2009.