Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
nemo science center

Benieuwd hoe het kan dat jij stiekem best een beetje Japans kan verstaan? We gaan erover in gesprek met experts op donderdagavond 3 december op het dak van NEMO. Een avond georganiseerd door Kennislink, NEMO en De Kennis van Nu (NTR) naar aanleiding van de TV-uitzending over synesthesie op 2 december 2015. Het belooft een mooie en interessante avond te worden, dus kom langs! (Gratis toegang)

Misschien herken je het wel: een smaak proeven bij het horen van een naam, of letters sterk associëren met een kleur. Mensen bij we de zintuigelijke waarnemingen sterk vermengen noemen we synestheten.

Pure synesthesie komt slechts bij een op de twintig mensen voor. Maar er bestaat ook een vorm van synesthesie die bijna universeel is. Die vorm van synesthesie heet klanksymboliek: over de hele wereld schrijven mensen aan bepaalde klanken dezelfde betekenis toe. Zo klinkt het zelfs voor Nederlanders logisch dat het Japanse boekoeboekoe mollig betekent, en kirakira flonkerend. Hoe komt het toch dat we allemaal dezelfde associaties tussen klank en betekenis maken, en welke rol speelt klanksymboliek in de vorming van onze taal? En als we allemaal een beetje synesthetisch zijn, betekent dat dan dat iedereen een gekleurde blik op de wereld heeft?

Taalwetenschapper Mark Dingemanse, hoofddocent Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel en hersenwetenschapper Tessa van Leeuwen spreken in Verdieping op ’t Dak over deze en vele andere vragen. Het programma zal gepresenteerd worden door Pieter van der Wielen van de NTR en Sanne Deurloo van Science Center NEMO.

Het belooft een mooie en interessante avond te worden, dus kom langs en ontdek met welke gekleurde blik jij naar de wereld kijkt!

Wat: Verdieping op ’t Dak
Waar: café op t DAK van NEMO, Amsterdam
Wanneer: donderdag 3 december
Tijd: Inloop vanaf 19:00, programma start om 19:30, bar sluit om 22:30 uur.
Kosten: gratis
Aanmelden: niet nodig!

Ontdek meer in de special