Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
skelet van doorzichtig lichaam

Er gewoon dwars doorheen kunnen kijken als er iets mis is met één van je organen. Het klinkt als sciencefiction, maar het is vanaf nu mogelijk.

Het kon al met stukjes weefsel, maar nu is het mogelijk om een heel lichaam doorzichtig te maken om hiermee de cellen te kunnen bekijken. Het lukte Amerikaanse wetenschappers bij ratten en muizen met een nieuwe techniek.

Dat het nu mogelijk is om hele organen en het hele lichaam transparant te maken, brengt nieuwe perspectieven met zich mee in de biomedische wereld. Het is niet meer nodig is om in organen te snijden om ze te kunnen bekijken, waardoor de weefsels volledig intact blijven. Ook zal het in de toekomst mogelijk zijn om grote hoeveelheden weefsel in één keer snel te scannen op bijvoorbeeld tumorcellen of stamcellen.

De onderzoekers hadden al eerder een methode ontwikkeld om weefsels transparant te maken. Met deze techniek genaamd ‘CLARITY’ worden met verschillende oplossingen vetten aan het weefsel onttrokken, waardoor alleen het materiaal waarvan de cellen gemaakt zijn over blijft. Doordat je door de organen heen kunt kijken, kun je gemakkelijk de celstructuur zien en er zo 3D-kaarten van maken.

Tot nu toe lukte het naast stukjes weefsel alleen om hersenen en embryo’s doorzichtig te maken. In hun nieuwe studie hebben de onderzoekers de CLARITY methode verbeterd, waardoor nu ook andere organen en zelfs hele ratten- en muizenlichamen in één keer transparant gemaakt kunnen worden. Deze nieuwe techniek heet 'PACT' (Passive CLARITY Technique). Zie hieronder een voorbeeld van het resultaat.

doorzichtige muis

Dat dit nu mogelijk is, komt doordat de nieuwe techniek sneller werkt: het proces duurde eerst weken of zelfs maanden. Nu zijn organen als het hart, de nieren, de longen en de darmen binnen twee tot drie dagen doorzichtig te maken. De hersenen en het hele lichaam kunnen binnen twee weken transparant worden. Dit komt doordat de wetenschappers de samenstelling van de gebruikte vloeistoffen hebben aangepast, maar ook doordat ze de vloeistoffen direct in de bloedbaan van de dieren toedienden.

Kunnen wij binnenkort zelf een dagje transparant door het leven gaan? Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk menselijk weefsel doorzichtig te maken, maar weliswaar geïsoleerd uit het lichaam. Het is niet mogelijk om organen in leven te houden nadat deze transparant zijn gemaakt. Je eigen doorzichtige lichaam blijft tot dusver nog sciencefiction.

Yang et al.: "Single-Cell Phenotyping within Transparent Intact Tissue Through Whole-Body Clearing.", Cell (2014)