Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Eerherstel voor Turing geëist
De Britse regering moet spijt betuigen voor de manier waarop Alan Turing in de jaren vijftig van de vorige eeuw is behandeld, eisen duizenden mensen, waaronder schrijver Ian McEwan en wetenschapper Richard Dawkins.

Alan Turing was een beroemd wiskundige. Hij werkte als codekraker in de Tweede Wereldoorlog en bedacht in 1950 de ‘Turing test’, een examen voor machines die de intelligentie van een mens willen evenaren. Minder bekend is, dat hij in 1952 werd veroordeeld wegens ‘onzedelijk gedrag’. De reden: Turing had toegegeven een seksuele relatie met een man te onderhouden, iets dat tot 1967 strafbaar was.

Hij onderging een experimentele chemische castratie en mocht niet meer met geheime informatie werken, zodat hij zijn baan bij de overheid verloor. Twee jaar later werd hij dood aangetroffen. Officieel was het zelfmoord, al zijn er ook mensen die beweren dat hij is vermoord door de geheime dienst.

Computerwetenschapper John Graham-Cumming vindt dit onverteerbaar en is een petitie gestart om officiële excuses van de regering los te krijgen, meldt de BBC. Ook schreef hij een brief aan de koningin, waarin hij vraagt om Turing postuum tot ridder te verheffen.

Elmar Veerman