Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
evolutie

We zien ons zelf graag als de kroon op de schepping. Het eindpunt van het proces dat evolutie heet. Maar die laatste status heeft de pissebed ook. Alleen is de mens de enige die dénkt dat hij het eindproduct is.

In deze serie praten we over het evolutieproces. Daar zitten we middenin, maar we kunnen het niet waarnemen, omdat dat proces te langzaam gaat. Kunnen we voorspellen wat ons te wachten staat? Henk van Middelaar gaat in gesprek met evolutiespecialisten, elk met hun eigen perspectief.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Evolutieproces

Evolutieproces

Wat zijn eigenlijk de factoren om ons heen die evolutionaire druk veroorzaken? Geneeskunde en techniek zijn daarbij belangrijke invloeden. Maar onze leefomgeving ook. Wat zijn omstandigheden die voor snelle aanpassingen zorgen? Heeft het feit dat we steeds meer in steden gaan leven invloed op ons ontwikkelingsproces? Henk van Middelaar praat erover met Jelle Reumer, schrijver en columnist, en directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Techniek en toekomst

Techniek en toekomst

De mens ontwerpt de omgeving waarin hij leeft en heeft daardoor sterk de hand in zijn eigen evolutieproces. Maar is hij zich daar wel van bewust? Redt de moderne mens zichzelf nog wel zonder de door hem ontwikkelde cultuur en techniek? En hoe ziet de toekomstige mens eruit, hand in hand levend met steeds meer verfijnde techniek? Henk van Middelaar in gesprek met Jos de Mul, hoogleraar Filosofie van mens en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Darwins Peepshow

Darwins Peepshow

Menno Schilthuizen is hoogleraar Kenmerkevolutie en biodiversiteit, verbonden aan Naturalis. Hij schreef het boek Darwins peepshow, wat geslachtsdelen onthullen over evolutie, biodiversiteit en onszelf. Menno Schilthuizen vertelt over de kleurrijkheid van seksuele selectie en de verscheidenheid in paringsrituelen, baltsgedrag en de ontwikkeling van genitaliën. Dat is een nogal bonte wonderlijke wereld. Geen lichaamsdeel in het dierenrijk evolueert zo snel als de genitaliën. Geslachtsdelen van verschillende soorten verschillen erg van elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar de genitaliën van andere primaten. Die lijken meestal helemaal niet op die van de mens.

Evolutie van ons immuunsysteem

Evolutie van ons immuunsysteem

"Wij zijn allemaal overlevenden van de pestepidemie". Dat zegt Jon Laman, hoogleraar Immunologie, over de evolutie van ons afweersysteem. Hoe hebben we ons aangepast in de wereld waarin we leven, samen met bacteriën, virussen en andere uitdagers van ons immuunsysteem?