Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Soft robots bevatten geen harde onderdelen en kunnen dus beter tegen een stootje dan conventionele robots. Helaas was het tot voor kort altijd nodig om zachte robots aan een externe krachtbron te koppelen. Deze Octobot brengt daar verandering in.

De zelf-aangedreven, octopus-achtige en volledig flexibele robot heeft acht armen en wordt pneumatisch aangedreven door zuurstof. Die zuurstof komt van een chemische reactie tussen waterstofperoxide en precies geplaatste platina katalysatoren. Die chemische reactie gebeurt volledig autonoom waardoor de octopus uit zichzelf z’n armen beweegt. De octopus is nog niet krachtig genoeg om te lopen.

Het pneumatische netwerk binnenin de robot is gemaakt met een 3D-printer. De robot werkt tussen de vier en acht minuten lang. Volgens de onderzoekers kan die tijd mogelijk verbeterd worden met een ingewikkelder ontwerp van de componenten die de vloeistof aansturen.

Volgens de onderzoekers kunnen het ontwerp en de manier waarop deze robot gemaakt is, het begin zijn van een nieuwe generatie zachte robots die meer complexe taken kunnen uitvoeren.