Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Fruitfabel
Veel groente en fruit eten lijkt toch niet te beschermen tegen kanker. Of in ieder geval niet zo sterk.

Eet elke dag twee ons groente en twee stuks fruit. Weinig Nederlanders zullen deze aanbeveling van het Voedingscentrum niet kennen. In de Verenigde Staten en Groot Brittannië spreekt eenzelfde campagne over vijf porties groente en fruit per dag. Die campagne is gestart in 1991, toen er steeds meer bewijs leek te komen dat het eten van voldoende groente en fruit helpt om kanker te voorkomen. Maar de laatste jaren verschijnen er regelmatig wetenschappelijke studies die dit tegenspreken. Ook deze week weer, in het Journal of the National Cancer Institute.

In het nu gepubliceerde onderzoek zijn de eetgewoontes van maarliefst 400.000 Europeanen onderzocht. Ook werd gedurende gemiddeld negen jaar bijgehouden of de studiedeelnemers kanker kregen. Bij 30.000 van hen was dit inderdaad het geval. Maar de kans om kanker te krijgen, was bij degenen die elke dag flink wat groente en fruit aten nauwelijks kleiner dan bij degenen die dit niet deden. Het scheelde maar 4 procent. Dat is wel iets, maar zeker niet veel.

En dat terwijl uit de onderzoeken in de jaren ’80 soms kwam dat groente en fruit de kans op kanker met wel 50 procent zou verminderen. Volgens een editorial in hetzelfde blad kwamen deze overschattingen waarschijnlijk door een verkeerde onderzoeksopzet. Maar, zo staat in dezelfde editorial: denk niet dat je de spruitjes, sperziebonen en sinaasappels nu wel links kunt laten liggen. Er is namelijk wel steeds meer hard bewijs dat veel groente en fruit eten een gunstig effect heeft op je bloeddruk. En daarmee de kans verlaagt dat je ten prooi valt aan die andere grote volksvijand: hart- en vaatziekten.

Nadine Böke