Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Carlijn Bouten

Carlijn Bouten is hoogleraar Cardiovasculaire Regeneratie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij leidt een onderzoek naar een levende hartklep, die gemaakt wordt door de patiënt zelf.

Het project van prof. dr. Carlijn Bouten is voorgedragen voor de Huibregtsenprijs door de TU Eindhoven.

iValve

De levende hartklep heeft de naam iValve gekregen. Wat de iValve zo uniek maakt, is dat de hartklep niet buiten, maar binnen in het lichaam wordt gemaakt. Na plaatsing in het hart – op de plek van een zieke klep – trekt de iValve cellen aan uit het bloed en omringende weefsels. Deze cellen worden geïnstrueerd om nieuw weefsel te maken. Tegelijkertijd breekt het kunststof af, zodat een levende hartklep overblijft. Zo wordt de patiënt zijn eigen donor.

iVolve, de levende hartklep

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van de iValve, aldus Bouten, is dat de hartklep bestaat uit levend weefsel, dat met de patiënt meegroeit. De patiënt hoeft daarom slechts een keer geopereerd te worden. Vooral voor jonge patiënten is dit een uitkomst. Daarnaast hoeven patiënten geen medicijnen te slikken. Omdat de hartklep uit eigen weefsel ontstaat, zal er geen sprake zijn van afstotingsverschijnselen. Een ander belangrijk voordeel: de methode is goedkoop, waardoor een grote groep patiënten bereikt kan worden.

Hoe ontstaat een levende hartklep?

Op donderdag 19 oktober 2017 zendt De Kennis van Nu een reportage uit over de levende hartklep.