Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Jolanda de Vries

Jolanda de Vries onderzoekt de mogelijkheid om het eigen lichaam tumorcellen te laten aanvallen. Ze is hoogleraar Translationele tumorimmunologie aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Op 9 oktober 2017 is bekendgemaakt dat zij de Huibregtsenprijs 2017 toegekend krijgt. 

In het voorkomen van infectieziekten spelen vaccins een belangrijke rol. Maar bij het voorkomen van kanker nog nauwelijks. Prof. dr. Jolanda de Vries ontwikkelde als een van de eersten ter wereld een vaccin tegen kanker op basis van dendritische cellen.

Dendritische celvaccinatie

Dendritische cellen spelen een belangrijke rol in afweerreacties. Ze zitten in ons bloed en patrouilleren tegen allerlei ziekteverwekkers, maar ook tegen kanker. 

Bij een infectie ondergaan dendritische cellen een ingewikkeld rijpingsproces, waarna ze in de lymfeklieren stukjes van de ziekteverwekker presenteren aan T-cellen. Dit zijn de killercellen van het afweersysteem die dankzij de boodschap van de dendritische cellen in staat zijn de geïnfecteerde cellen aan te vallen.

Voor een vaccin tegen kanker worden dendritische cellen bij de patiënt afgenomen en in het laboratorium beladen met tumoreiwitten. De beladen cellen worden weer aan de patiënt gegeven, waardoor T-cellen gericht tumorcellen gaan aanvallen. Het grote voordeel van deze therapie is dat deze door heel het lichaam tumorcellen aanvallen. En omdat het vaccin gemaakt is van de eigen cellen van de patiënt, zijn de bijwerkingen minimaal.

Kun je kanker bestrijden met een vaccin?