Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Gesplitste hersenen
Als iemand twee dingen tegelijk doet, blijkt elk van diens hersenhelften zich met een eigen taak bezig te houden.

De een is er beter in dan de ander: multitasken. Twee dingen tegelijk doen gaat vaak nog wel. Maar meer dan dat wordt lastig. Franse hersenonderzoekers hebben nu ontdekt hoe dit kan. Ze schrijven over hun vinding in Science.

Sylvain Charron en zijn collega’s lieten proefpersonen verschillende taakjes uitvoeren terwijl hun hersenactiviteit in de gaten werd gehouden met een fMRI-scanner. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in hersengebiedjes die te maken hebben met de motivatie om een bepaalde taak uit te voeren. Zo’n gebiedje zit, mooi symmetrisch, zowel in de linker- als rechterhersenhelft.

Als de proefpersonen uit het experiment een enkele taak deden, lichtten allebei de motivatiegebiedjes gelijk op op de hersenscan. Maar als ze zich met twee taken tegelijk bezig hielden, bleek de activiteit van het motivatiegebiedje in de ene hersenhelft overeen te komen met de ene taak, en de activiteit van het andere gebiedje met de andere taak. Volgens de onderzoekers verklaart dit waarom veel mensen zich wel met twee dingen tegelijk bezig kunnen houden, maar niet met meer. Dan komen ze hersenhelften tekort.

Nadine Böke