Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Agricultuur Landbouw Tuinbouw

Planten moeten aan de probiotica, zeggen Utrechtse onderzoekers: het is een natuurlijk methode om gewassen te beschermen en maakt chemische bestrijdingsmiddelen overbodig.

Jaarlijks gaat wereldwijd een derde van de oogst van allerlei belangrijke gewassen verloren door ziekten. Zo zijn bijvoorbeeld aardappelen, rijst, tomaten en graan slachtoffer hiervan. Microbiologen van de Universiteit Utrecht en Nanjing Agricultural University in China hebben een methode ontwikkeld om ziekteverwekkers op een natuurlijke wijze aan te pakken. Daarbij zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen meer nodig. Zij publiceren de resultaten van hun onderzoek op 24 september in Nature Communications.

Al enige tijd was het verrijken van tuin- en landbouwgrond met probiotica, nuttige bacteriën, als alternatief van chemische middelen in opkomst. Onduidelijk was alleen wat voor bacteriegemeenschap het meest ideaal was per grond en gewas. De Utrechtse en Chinese onderzoekers brengen daar verandering in. Hun methode maakt het nu mogelijk om die optimale gemeenschap vast te stellen.

‘Veel pesticiden zijn zo giftig dat ze binnenkort verboden worden in Europa. Daarom is er de noodzaak om vervanging te vinden’, stelt hoofdonderzoeker Alexandre Jousset. Volgens hem brengt deze nieuwe methode een nieuwe belangrijke stap daarbij. De methode maakt het mogelijk om op maat gemaakte bacteriegemeenschappen te gebruiken in de strijd tegen ziektes. ‘We kunnen met deze geoptimaliseerde methode het aantal chemicaliën drastisch verminderen. Hierdoor zal ook de ecologische impact van landbouw op ons milieu verminderen’, stelt Jousset. Hij verwacht dat de eerste producten in 2017 op de Chinese markt zullen verschijnen en in 2020 op de Europese markt.

Planten China Aangetast

Vervanger van chemische middelen

Om hun methode te bewijzen voegden zij een zorgvuldig samengestelde mix van probiotica toe aan de tomatenplanten van een Chinese teler. Die planten hadden last van de zeer dodelijke bacterie Ralstonia solanacearum, die ook voorkomt in Nederland en veel schade toebrengt aan onze aardappeloogsten. Nadat de onderzoekers de mix van nuttige bacteriën toevoegden aan de planten, kreeg de ziekteverwekkende bacterie geen kans meer om toe te slaan. Inmiddels experimenteren de onderzoekers ook met allerlei andere planten en ziektes, waarbij ze naar eigen zeggen veel succes hebben.

De basis voor een juiste mix van probiotica is de samenstelling van de bacteriën in de grond, waarin het gewas groeit. Alle aanwezige bacteriën worden ingedeeld naar hun eigenschappen en rol in de bodemgemeenschap. Zo is het de bedoeling dat de nuttige bacteriën zo min mogelijk concurreren om dezelfde voedingstoffen, maar wel de voeding voor ziekteverwekkers wegnemen. Door te kijken naar de rollen en eigenschappen kan in kaart worden gebracht welke bacteriën elkaar versterken en samen strijden tegen een ziekte.

´ Veel pesticiden zijn zo giftig dat ze binnenkort verboden worden in Europa. Daarom is er de noodzaak om vervanging te vinden. ´

Planten leven van nature in harmonie met een groot aantal nuttige bodembacteriën, waardoor zij gemakkelijker voedingstoffen en water opnemen. Daarnaast vormen die nuttige bacteriën een bescherming tegen ziektemakers. Door intensieve land- en tuinbouw verdwijnen echter een hoop van die probiotica. Hierdoor kunnen gewassen zich minder goed ontwikkelen en worden ze kwetsbaarder voor ziekten. De Utrechtse en Chinese onderzoekers stellen daarom dat het aantrekkelijk is om de grond te verrijken met de nuttige bacteriën.

Wei, Z. & et al. (2015). ‘Trophic network architecture of root-associated bacterial communities determines pathogen invasion and plant health’, in: Nature Communications