Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Goed hart, drink koffie
Vier of meer koppen koffie per dag geeft een beter hartritme.

Meer goed nieuws voor koffiedrinkers! Bekend was al dat koffie de kans op verschillende vormen van kanker en diabetes vermindert. En bepaalde aan koffie toegeschreven ongunstige effecten, zoals het verhogen van de bloeddruk, bleken niet te bestaan. Nu blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek dat stevig koffiedrinken het risico op hartritmestoornissen vermindert.

De onderzoekers volgden tien jaar lang meer dan 130 duizend mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 19 en 90 jaar. Van hen dronk 14 procent minder dan één kop koffie per dag, 42 procent twee tot drie koppen en 17 procent vier koppen of meer. Niet-koffiedrinkers zaten er ook bij: 27 procent. Bij de mannen en vrouwen die minimaal vier koppen koffie per dag drinken, nam het risico op een ziekenhuisopnamen vanwege hartritmestoornissen met 18 procent af. Een kleiner effect van 7 procent vermindering was te zien bij mensen die dagelijks twee tot drie koppen koffie drinken.

‘Deze studie betekent niet dat mensen nu koffie moeten gaan drinken om hartritmestoornissen te voorkomen’, waarschuwt Arthur Klatsky, die het onderzoek leidde. ‘Het is meer een geruststelling voor mensen met een bescheiden koffieconsumptie dat het risico op hartritmestoornissen hierdoor niet toeneemt.’ Klatsky presenteert het onderzoeksrapport aanstaande vrijdag op de 50th Annual Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention van de American Heart Association.

Paul Schilperoord