Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Nanjing Road in ShangHai

Chinezen zijn milieubewuster als ze werk en status hebben, en in steden wonen.

China is niet alleen de snelst groeiende economie ter wereld, ook de vervuiling van het milieu neemt er in hoog tempo toe. Industrialisering en verstedelijking zijn de hoofdschuldigen. Maar die verstedelijking zou ook wel eens een deel van de oplossing kunnen worden, denken onderzoekers. Want Chinese stadsbewoners gedragen zich milieubewuster dan mensen op het platteland.

De stadsbewoners scoren duidelijk beter als het aankomt op het scheiden van afval, hergebruiken van plastic zakken, het bespreken van milieuproblemen met familie en vrijwilligerswerk voor milieu-organisaties, concludeert de Chinese, in de VS werkzame milieudeskundige Jianguo ‘Jack’ Liu in Environmental Conservation. Daarnaast waren mensen met een baan meer betrokken bij het milieu dan werklozen. Hoe hoger de status van hun baan, hoe milieubewuster ze waren. De hoogte van het inkomen bleek nauwelijks effect te hebben op het gedrag van mensen, of ze nu in de stad of op het platteland woonden.

Dat stadsbewoners meer oog hebben voor milieuproblemen mag nauwelijks verwondering wekken; daar zijn de problemen immers ook het grootst. Maar dat een baan en status het bewustzijn vergroten zou goed nieuws kunnen zijn. In China is immers met rasse schreden een nieuwe middenklasse aan het ontstaan. Het is alleen wel de vraag of het milieubewustzijn opweegt tegen de nieuw verkregen mogelijkheid om een auto, koelkast en air-conditioning aan te schaffen.