Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Dobbelstenen

Winnen en verliezen heeft effect op het hele brein, volgens een onderzoek van Yale University. Wetenschappers dachten lang dat vooral het beloningsgebied zich in de hersenen bezighoudt met zaken als beloning en straf, maar volgens deze recente studie doen andere hersengebieden ook mee.

Waarom vliegen na een potje Ganzenborden de pionnen door de kamer? De persoon die hiervoor verantwoordelijk is heeft waarschijnlijk een opvliegend karakter, maar wilde gewoon ook heel graag winnen. En dat is een heel normale eigenschap. Mensen proberen goede dingen, zoals het krijgen van die leuke baan, op te zoeken. En slechte zaken, zoals het verliezen van de lotto, te vermijden. Het bereiken van iets fijns geeft een goed gevoel. Deze beloning wordt je aangeboden door dopamine, wat een centrale rol speelt bij het organiseren van belonende ervaringen als plezier en genot.

Dopamine wordt aangemaakt in de basale ganglia, een groep hersenstructuren in het midden van het brein, die het spul doorsturen naar de rest van het lichaam. Wanneer mensen in een hersenscanner spelletjes spelen, is goed te zien dat deze basale ganglia flink in touw zijn.  Maar dat hoeft niet te betekenen dat andere hersengebieden niet betrokken zijn bij zoiets belangrijks als winnen en verliezen, dachten de Yale-wetenschappers. Volgens hun studie, die morgen in Neuron gepubliceerd wordt, is het hele brein betrokken bij winnen.

Tijdens het experiment lieten wetenschappers hun proefpersonen het spelletje, ´Steen papier schaar´ spelen. Ze keken daarbij niet alleen naar het verschil in hersenactiviteit in een bepaald hersengebied, zoals de basale ganglia, maar naar patronen in het hele brein. Ze ontdekten dat winnen en verliezen specifieke activiteitspatronen in een heel scala aan hersengebieden opriep. Hieruit trekken de wetenschappers de conclusie dat winnen en verliezen niet alleen wat teweeg brengt in het beloningscentrum, maar dat het effect heeft op allerlei zaken, van relatief simpele zintuiglijke ervaringen tot ingewikkelde denkprocessen.