Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Lara generator1

Het is zover: ons eigen kunstmatige intelligentie-systeem is af! De komende twee weken kan iedereen het online testen.

Een tijdje geleden riepen we jullie op om ons te helpen. Met hulp van luisteraars van Radio 1, sitebezoekers van de Kennis van Nu en een paar zwoegende handen op meerdere redacties hebben we honderden tekeningen en foto’s weten te verzamelen. Allemaal van hetzelfde object: Nieuws en Co presentator Lara Rense. Hiermee zal het programma nieuwe tekeningen van Lara zelf in foto’s van haar kunnen veranderen. Gerda Bosman vertelde erover bij Nieuws en Co.

Van tekening naar foto en vice versa

Een echt kunstmatige intelligentie systeem dus: naar aanleiding van de data van de tekeningen en de foto’s kan het systeem zelf verzinnen hoe een foto gebaseerd op een nieuwe tekening eruit moet zien. Hij herkent bijvoorbeeld waar je wenkbrauwen hebt getekend en wat Lara’s neus zou moeten zijn (zie bovenstaande afbeelding). Maar hoe werkt dit kunstmatige intelligentie-systeem nou precies?

Tom Kenter, promovendus Informatietechnologie aan de Universiteit van Amsterdam, legt het uit. Je voert een heleboel foto’s in, met bijbehorende tekening. Daarmee gaan twee rekennetwerken aan de slag. Het ene netwerk is een ‘generator’, die berekent hoe een foto van een tekening eruit kan zien. Het resultaat wordt beoordeeld door de ‘discriminator’, die moet zeggen of de afbeelding die de generator hem laat zien berekend is door het algoritme, of dat het een originele foto is, aldus Kenter.

Zo scherpen beide netwerken hun onderscheidingsvermogen aan. Het ene maakt foto’s van tekeningen, de andere beoordeelt ze. Als de generator het goed doet – hij maakt een goede afbeelding waar de discriminator van denkt dat het een origineel is, krijgt de generator een beloning en de discriminator een strafpunt.

En andersom: als de discriminator de afbeelding ontmaskert als een berekening, krijgt hij een beloning en gaan de strafpunten naar de generator.

Op deze manier leert de generator langzaamaan hoe een foto van Lara er moet uitzien.

Lara generator5
Lara generator6

Als je een tekening  van Lara maakt bij de het ‘input’-vakje van de generator spuugt hij, gebaseerd op zijn kennis, een mooie Lara- foto uit. Het idee komt van kunstenaar Christopher Hesse, die hetzelfde deed met handtasjes, katten en gebouwen.

Lara's kunnen nog steeds gemaakt worden, maar de Lara-videogalerij is inmiddels af (zie hieronder). Hoe langer je kijkt hoe gekker ze worden! Tip: zet je geluid aan. 

Laranimatie

Muziek: Krestovsky

Lara generator2

Dat lijkt best op Lara!

Lara generator3

Van de zoen komt niets terecht.

Lara generator4

Lara met een Lara-vogeltje.

Foto's en tekeningen

Rutger Coucke, Marianne Wanink, Remko van Deijk, Rudolf Matulessya, Katinka Zorge, Doetie Talsma, Simon Smulders, Jessie van den Broek, Frank Ebbe, Edward Roussou en natuurlijk Lara Rense.

Technische realisatie

Gerda Bosman,Tom Kenter en Rolf Jagerman (UVA) en Daan Gosman (NPO). 

Support

Erik Harkink, Marilou Nillesen, Janine Hodges, Frans van den Heuvel, Edward Roussou, Loes Koopman, Sanne Ruhaak, Frances Slough, Nande Vocaal, Els Dijkstra, Bregje Vrolijk, Baldwin Leijen, Geeske en Gerrit, Sigrid Ros, Juanita Wesenhagen, John Hoogland, Ronald van Aggelen, Viv Cohen, David Graus, Ronald van Aggelen.

Webinterface

Christopher Hesse. 

Gebaseerd op

Het werk van Philip Isola et al: Image-to-Image Translation with Conditional Adversarial Networks: https://arxiv.org/pdf/1611.07004v1.pdf.