Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
regen

Hoeveel van de neerslag komt van verdamping uit oceanen en hoeveel van verdamping van het land? Een Delftse promovendus vond het antwoord.

Meer dan de helft van de waterdamp die afkomstig is van landverdamping valt als neerslag terug op land. Dat blijkt uit onderzoek van hydroloog Ruud van der Ent, die afgelopen dinsdag promoveerde aan de TU Delft. Tot nu toe beschouwden hydrologen meestal de waterhuishouding in bepaalde stroomgebieden. Van der Endt bouwde een model voor de waterhuishouding in de hele wereld.

Waterdamp in wolken komt deels van verdamping uit oceanen en deels van verdamping uit landoppervlakken. En bij dat laatste spelen bomen en planten weer een belangrijke rol. Voor het eerst heeft van der Ent berekend hoeveel van de neerslag die ergens op een continent valt afkomstig is van oceaanverdamping en hoeveel van landverdamping. Het is belangrijk om dit te weten, want een verandering in de vegetatie op de ene plek (door bijvoorbeeld ontbossing) kan grote gevolgen hebben voor de hoeveelheid regen die op een andere plek valt.

Landverdamping blijkt belangrijker dan gedacht voor de neerslag die op de continenten valt. Zo blijkt maar liefst tachtig procent van de regen die in China valt afkomstig van de landverdamping in Eurazië. En bijna alle waterdamp die verdampt uit het Amazonegebied blijkt op het Zuid-Amerikaanse continent terecht te komen en niet in de oceanen.

Ook opvallend: de neerslag in West-Afrika hangt grotendeels af van de landverdamping in Oost-Afrika. Overbegrazing en uitputting in Oost-Afrika zouden dus kunnen leiden tot grotere droogten in West-Afrika. Water is een eerste levensbehoefte en een belangrijke geopolitieke machtsfactor.

Van der Ent won in 2011 voor zijn onderzoek al de Young Scientist Award van de World Meteorological Organisation. Momenteel legt hij zich toe op de vraag hoe de aardse vegetatie eruit zou zien als de mens er niet was. Dan zou de vegetatie er anders uitzien, en met een andere vegetatie verandert ook het klimaat.