Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
DNA

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het dan echt mogelijk. Het Amerikaanse bedrijf VERITAS Genetics biedt aan om, voor een bedrag onder de duizend euro, je hele genoom te analyseren.

Het genoom is het hele pakket DNA van één mens, dat op papier bestaat uit zes miljard letters. In die 6 miljard letters staat bijvoorbeeld je afstamming, maar ook gevoeligheden voor bepaalde ziektes als borstkanker.

Bijzonder is vooral dat een analyse van je 'DNA-pakket'nu dus onder de duizend dollar kost (999 om precies te zijn). Al in 2001 werd voorspeld dat het duizend-dollargenoom er aankwam, maar de techniek daarvoor moest nog wel ontwikkeld worden.

In 1988 begon de analyse van het eerste genoom. Die analyse duurde 13 jaar en kostte een slordige drie miljard dollar. Nog steeds zijn er grote stukken in het DNA waarvan nog niet bekend is wat het over ons zegt.

Wil je ook je genoom laten analyseren? Dan moet je helaas nog even geduld hebben. VERITAS Genetics lanceert hun test in april. Het Amerikaanse bedrijf vraagt een verklaring van je huisarts. Heb je die, dan hoef je alleen een bloed- of spuugsample af te geven en that’s it. In Nederland is, in tegenstelling tot in de Verengide Staten, het commercieel aflezen van DNA overigens verboden voor bedrijven.