Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Higgs - the movie
Higgs is een documentaire over de zoektocht naar het Higgs-deeltje, ook wel ‘The God Particle’ genoemd. De ‘missing link’ uit de deeltjesnatuurkunde. Het is een zoektocht naar een speld in miljoenen hooibergen.

Aanvulling 28 juni 2012:
Bekijk deze documentaire on demand. Daarnaast zendt het digitale kanaal Holland Doc 24 de docu een aantal keer uit, o.a. maandag 2 juli om 21:15 en zaterdag 6 juli om 18:05. Klik hier voor meer uitzendtijden.

Op CERN, het natuurkundig laboratorium op de grens van Frankrijk en Zwitserland, wordt het grootste onderzoeksproject uit de geschiedenis voorbereid. Duizenden wetenschappers uit de hele wereld werken er samen aan de Large Hadron Collider of LHC, de grootste en krachtigste deeltjesversneller ooit. Onderzoekers hopen daar de komende jaren onder meer het Higgs-deeltje te vinden. Deze missing link uit de deeltjesnatuurkunde wordt ook wel 'the God-particle' genoemd.

De filmmakers, Jan van den Berg and Hannie van den Bergh, volgden vier jaar lang de voorbereidingen voor dit gigantisch eexperiment. Het resultaat is een filmische ontdekkingsreis naar het hart van de verbeelding.

De film volgt professor Stan Bentvelsen, programmaleider van de Nederlandse onderzoeksgroep bij CERN (European Organization for Nuclear Research). Hoe hij zijn team voorbereidt op de start van het experiment, eEn op de wetenschappelijke competitie om als eerste Higgs te vinden. Ondertussen leggen internationale wetenschappers uit wat een Higgs-deeltje eigenlijk is. Peter Higgs, de Schotse natuurkundige naar wie het deeltje is vernoemd, vertelt hoe hij in de zomer van 1964 tot zijn baanbrekende theorie kwam.

Uitzending: donderdag 4 februari, 22.50 hr .