Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Studeren met laptop

De blockchain, de motor achter digitale valuta als Bitcoin, heeft de potentie om de wereld compleet te veranderen. Wij zetten de belangrijkste toepassingen op een rijtje.

De manier waarop je stemt voor verkiezingen, een auto huurt en jezelf identificeert, al deze zaken zouden over een aantal jaar wel eens compleet anders kunnen zijn. De reden? De blockchain; een soort gezamenlijk digitaal boekhoudsysteem dat ten grondslag ligt aan digitale valuta als Bitcoin.

Weet je niet hoe de blockchain precies werkt? In dit artikel leggen we het uit.

Financiële hervorming

Wanneer je op het station een kop koffie betaalt met je pinpas, komt die transactie uiteindelijk via meerdere computers bij je bank terecht. De bank controleert of jij dat geld daadwerkelijk op je rekening hebt staan en keurt vervolgens de betaling goed. Met de blockchain vervalt de noodzaak voor zo’n derde controlepartij. Je kop koffie betaal je direct aan de eigenaar, waarbij de transactie door het hele netwerk gecontroleerd wordt.

Het weglaten van dit soort tussenpersonen zorgt er niet alleen voor dat betalingen goedkoper, sneller en met minder beperkingen kunnen, maar ondermijnt tegelijkertijd de hele bestaansreden van banken. Dit soort financiële instellingen doen in essentie namelijk niets anders dan het verplaatsen, opslaan, wisselen en uitlenen van waarde. De blockchain doet dit sneller, efficiënter en goedkoper, waarbij wederzijds vertrouwen rust op computerlogica.

Slimme contracten

Dit uitwisselen van waarde kun je automatiseren met slimme contracten; stukjes computercode die op de blockchain staan. In zo’n slim contract staan voorwaarden voor wanneer het contract ingaat en wat er vervolgens gebeurt. Vergelijk het met een snoepautomaat. Wanneer je er een bepaalde hoeveelheid geld ingooit, activeer je de mogelijkheid om een nummer in te toetsen, waarna de machine je de snack overhandigt.

Stel je voor dat je een paar dagen een auto wilt huren. Nu zou je naar een verhuurder gaan, waar je betaalt, bewijst dat je mag rijden en laat zien dat je verzekerd bent. Al deze eisen kun je opnemen in zo’n slim contract. Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, dan draagt het contract de virtuele eigendomsakte van de auto voor een voorgeprogrammeerd aantal dagen aan jou over, met de blockchain als getuige.

Verbeterde beveiliging

Ook kunnen we de blockchain inzetten voor de beveiliging van software. Na 9/11 weten we dat de gevolgen van vliegtuigterrorisme potentieel rampzalig zijn. Stel je voor dat de automatische piloot gehackt wordt. De blockchain biedt een oplossing. Wanneer je de software van alle vliegtuigen omzet naar hashes, een soort digitale vingerafdruk, kunnen we die gedecentraliseerd controleren. Als er met het besturingssysteem geknoeid is, levert dit een andere hash op en weten we dat er met dat vliegtuig iets niet in de haak is.

Online stemmen

Ook maakt de blockchain het bijvoorbeeld mogelijk om online te stemmen. Tot vandaag de dag is stemmen een logistieke hel, met duizenden stemhokjes verspreid over het hele land. Niet alleen duur, maar ook inefficiënt. Het verzamelen van stemmen op een centrale server is ontzettend onveilig. De blockchain biedt een plek waar we die stemmen veilig en anoniem kunnen opslaan. Niet alleen zou dit het stemmen goedkoper, veiliger en efficiënter maken, maar ook wordt de drempel om daadwerkelijk te stemmen een stuk lager.

Er zijn nog talloze voorbeelden te geven over hoe de blockchain de wereld kan veranderen. Denk aan veiligheid, autonomie, economische onafhankelijkheid en het tegengaan van corruptie. Dat dit wordt opgepikt blijkt wel uit het feit dat er de afgelopen jaren al honderden start-ups mee aan de slag gingen en tientallen Bitcoin-clones op de markt kwamen. Is de Blockchain  here to stay? Wij zijn benieuwd!

Ontdek meer in de special