Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
VR Virtual Reality

Over vijftien jaar doen de meeste mensen aan een vorm van virtuele seks. Althans, als we de Amerikaanse futuroloog Ian Pearson mogen geloven. Een van die vormen is virtual reality-seks! En die gaat ons huidige beeld van seks flink opschudden.

Wil je een wilde nacht beleven met een beroemdheid of juist liever een rare fantasie werkelijkheid laten worden? Virtual reality kan dit mogelijk maken. Door simpelweg een bril op je neus te zetten, kun je je praktisch alles inbeelden wat je wilt en wie je maar wilt. De Kennis van Nu zoekt uit hoe ver die technologie is op het gebied van seks en wat we de komende decennia kunnen verwachten.

Groeiende seksmarkt

Het Japanse bedrijf Tenga zette eind 2013 al de eerste echte stap. Dit bedrijf onthulde toen een demo waarin mensen voor het eerst seks met een virtueel personage konden hebben. Enkele vrijwilligers kregen een virtual reality-bril opgezet en daarnaast konden zij aan de slag met een elektronisch aangestuurde kunstmatige vagina. Zo zagen zij via hun bril een virtueel personage en werden zij daarnaast in de werkelijkheid gestimuleerd.

En dit is nog maar het begin. Futuroloog Ian Pearson bracht in september 2015 een rapport uit waarin hij voorspelt hoe technologie seks zal veranderen. Een van zijn voorspellingen is dat in 2035 meer dan de helft van de mensen virtual reality-seksspeeltjes zullen hebben. Deze voorspelling baseert hij op de enorme economische groei die de speeltjessector jaarlijks meemaakt. Zo groeit deze markt jaarlijks met zes procent. Door die steeds grotere vraag ontstaat ook steeds meer ruimte voor innovatie.

virtualsex

Virtuele seks

Het Nederlandse bedrijf KIIROO werkt ook al met deze technologie. Dit bedrijf maakt zogeheten teledildonics: seksspeeltjes waarmee je via het internet seks met elkaar kunt hebben. Een set bestaat uit een Onyx (het gedeelte dat de man over zijn penis zet) en een Pearl (het gedeelte dat de vrouw in haar vagina inbrengt). Deze apparaten kunnen daarnaast verbonden worden met virtual reality-brillen, waardoor je ook de dimensie van zicht kunt toevoegen aan de beleving. Zo kun je naast dat je gestimuleerd wordt door de apparaten ook een video zien waarin je zogenaamd seks hebt.

‘In eerste instantie creëerden we dit apparaat voor langeafstandsrelaties, maar toen kwam de vraag ook uit andere hoeken op’, vertelt technisch directeur van KIIROO Maurice op de Beek. ‘Eén van die sectoren dat is de porno-industrie.’ Met inzet van van 3D-camera’s kunnen allerlei realistische virtual reality-video’s gemaakt worden. ‘We zijn dit jaar begonnen met ons product, waardoor er nu nog geen duizenden video’s zijn. Die gaan er wel komen.’

Futuroloog Pearson onderschrijft dat virtual reality-seks niet alleen voor de singles is. Heb je bijvoorbeeld graag dat je vriendin eens verandert in een echte zuster in plaats van slechts een outfit draagt? Of wil je graag dat je vriend er eens een avond uitziet als een filmster? Deze techniek moet dat mogelijk maken. Ook moet het mogelijk worden om je partner virtueel voor je te zien, zodat seks op afstand nog realistischer kan worden. ‘Dit is nu nog moeilijk, omdat 3D-camera’s ontzettend prijzig zijn. Al dalen de prijzen al wel’, vertelt Op de Beek.

Virtual Reality VR

Realistisch?

De technologie slaagt er dus al in om twee van onze zintuigen te simuleren: tast en zicht. Maar wat is de volgende stap? ‘Je kan denken aan geur, dat zou natuurlijk een vierde dimensie zijn’, stelt Op de Beek. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een vijftal geuren die op het goede moment tijdens een video zouden vrijkomen. ‘Daarnaast kijken we ook naar andere functionaliteiten zoals druksensoren, waardoor je druk gaat voelen, of vocht of temperatuur.’ Hierdoor kun je de simulatie nog realistischer maken.

Toch is nog niet iedereen overtuigd van de simulatie. ‘Ik moet nog zien dat alle zintuiglijke ervaringen van het vrijen virtueel te bereiken zijn’, vertelt auteur en seksuoloog Jelto Drenth. Zo stellen ook de huidige realistische virtuel reality-video’s je nog niet in staat om bijvoorbeeld echt interactie te hebben met de virtuele personen die je in een video ziet. ‘Wel kunnen er hele creatieve dingen uit virtual reality ontstaan. Als er nu stellen zijn die vinden dat hun seksleven wel wat meer pep kan gebruiken, dan maakt VR zo’n stap veel laagdrempeliger.’ Volgens het rapport van Pearson mogen we in ieder geval van één ding zeker zijn in de toekomst: ‘Seks wordt gemakkelijker, frequenter en een stuk leuker!’

Ontdek meer in de special