Meer wolken, minder warmte

Dat kosmische straling invloed heeft op de vorming van wolken, heeft weer gevolgen voor het klimaat. Als er meer wolken zijn, komt er minder warmte van de zon op aarde terecht en geeft dat dus een koelend effect. De variatie in kosmische straling kan daarom van belang zijn voor klimaatmodellen. Hoe (en of) het die modellen zal beïnvloeden, dat is op dit moment nog moeilijk te zeggen.

De straling uit de ruimte is vooral afkomstig van supernova’s, explosies van sterren op het eind van hun levenscyclus. In de 230 miljoen jaar die het zonnestelsel erover doet om een rondje door de Melkweg te maken, reizen we door zones met meer of minder supernova’s. Dit heeft dus langetermijneffecten op ons klimaat.

Maar de zon bepaalt mede hoeveel van die straling onze planeet bereikt. Een uitbarsting op de zon verhindert dat kosmische straling de aarde bereikt. Dat betekent minder wolken en een licht opwarmend effect. Met de link die nu is aangetoond tussen straling uit de ruimte en de hoeveelheid wolken op aarde, wordt het ‘ruimteweer’ dus belangrijk voor klimaatwetenschappers.