Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Courgette uit de moestuin

Zijn alle courgettes uit eigen moestuin mogelijk giftig? En kan een courgette uit de supermarkt ook giftig zijn? 

Vandaag werd bekend dat een 79-jarige Duitser is overleden na het eten van een zelfgekweekte courgette. Veel mensen met een moestuin zullen misschien schrikken van dit bericht.

De giftige stof die de Duitser fataal is geworden heet cucurbitacine. Het komt van nature voor in de voorouders van de courgette, pompoen, meloen en komkommer die we vandaag de dag eten. Het zit ook in sierpompoenen, die om die reden oneetbaar zijn. Het gif wordt door de plant zelf aangemaakt om zich te verdedigen tegen vraat. De bittere smaak zal dieren afschrikken om de vruchten op te eten. Door jarenlange veredeling hebben kwekers de giftige stof uit onze moderne groenten verjaagd.

Giftige sierpompoen

Wat is er mogelijk gebeurd in de moestuin van de overleden Duitser? Het zou kunnen dat hij een jonge sierpompoen heeft aangezien als courgette en die heeft geoogst. Wat waarschijnlijker is, is dat hij vorig jaar zelf zaden heeft geoogst uit een rijpe courgette die hij in zijn moestuin had staan. De bloemen van courgette worden bezocht door bijen en andere bestuivers. Die insecten vliegen niet alleen op courgette maar ook op de bloemen van andere planten. Als een bijtje eerst stuifmeel heeft opgepikt uit de bloem van een sierpompoen en vervolgens een vrouwelijke courgettebloem bezoekt, vindt er seks plaats tussen die giftige sierpompoen en de niet giftige courgette.

Die seks tussen twee verschillende soorten heeft geen gevolg voor de courgettes die er zullen gaan groeien. Die kun je veilig eten. Maar de kruisbestuiving heeft wel effect op de zaden die in de courgettes groeien. Deze nakomelingen hebben zowel eigenschappen van de sierpompoen als de courgette. De bastaard kan uiterlijk volledig op een courgette lijken, maar stiekem toch genen van een andere groente bevatten. Kwekers hebben er tientallen jaren over gedaan om onze courgettes, meloenen en andere pompoenachtigen te bevrijden van het gen dat de groentes giftig maakt voor dieren maar één ijverige bij kan een courgette dus weer giftig maken.

Bitter

Nu zal het niet zo snel gebeuren dat iemand zo’n giftige courgette opeet. De smaak is zo bitter dat je hem waarschijnlijk na één hap al uitspuugt. Hoe deze Duitser toch een dodelijke dosis heeft binnengekregen is wel wat raadselachtig.

Als je als moestuinier zaden wilt oogsten van je courgette, dan zul je voorzichtg te werk moeten gaan. Je zou een netje moeten spannen om een vrouwelijke bloem om bezoek van bestuivers te voorkomen. Daarna moet je met een kwastje voorzichtig stuifmeel afkomstig van een mannelijke courgette bloem overbrengen op de vrouwelijke bloem. Vervolgens doe je het netje weer om de bloem totdat deze verwelkt is. De courgette die hieruit groeit is honderd procent courgette en de zaden die je daaruit haalt zijn dus veilig om het jaar erop te zaaien.