Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Flirten

Datingsites en datingexperts hebben allerlei adviezen over hoe je het beste kunt flirten, maar wat zegt de wetenschap?

Van ‘deed het pijn toen je uit de hemel kwam vallen?’ tot de gevreesde ‘kom je hier vaker?’ Iedereen kent de niet al te geslaagde openingszinnen die mannen gebruiken om indruk te maken op vrijgezelle dames. Vermakelijk zijn de zinnen zeker, maar succesvol? De Kennis van Nu zocht naar antwoorden in de wetenschap.

De zin en onzin van flirten

Volgens de Amerikaanse psychologe Monica Moore van de Webster University in St. Louis werkt flirten. Hiermee bedoelt ze het geheel aan gedragingen die tot doel hebben om een potentiële partner aan te trekken. Zij deed onderzoek naar het fenomeen en één van haar conclusies is dat niet de meest knappe mensen benaderd worden, maar juist de mensen die hun interesse tonen en zelfverzekerdheid uitstralen. Sterker nog, Moore stelt in haar publicaties dat dit al de helft van het werk is: of je nou een man of een vrouw bent.

Het lichaam doet het meeste werk tijdens het flirten. Door een samenspel van hormonen en de neurotransmitters in je brein komt er vrijwel direct en onbewust een proces van flirten op gang. Om contact te krijgen met een potentiële partner is het belangrijk welke houding je aanneemt en wat je doet. In eerste instantie moet je vooral oogcontact maken en glimlachen. Sterker nog, uit Amerikaans onderzoek blijkt dat langere tijd in elkaars ogen staren ervoor kan zorgen dat iemand je aantrekkelijker vindt. Al wil je natuurlijk ook een praatje maken met die potentiële nieuwe vlam.  

Liefde

Openingszinnen

Wat niet de manier is om contact te leggen dat zijn openingszinnen. Dat blijkt uit onderzoek van Michael Cunningham van de University of Louisville. In een experiment moest een lange blanke man op nietsvermoedende vrouwen afstappen en een gesprek beginnen. Hij had hierbij zes soorten openingstactieken tot zijn beschikking. Twee hiervan waren direct, twee waren onschuldig en de laatste twee waren brutaal. Deze brutale openingstactieken waren de openingszinnen ‘door jou moet ik denken aan iemand met wie ik eerder heb gedate’ en ‘zullen we wedden dat ik meer kan drinken dan jij?’.

Uit het onderzoek bleek dat de brutale tactieken niet bepaald gewaardeerd werden door de dames. Slechts twintig procent van de vrouwen reageerde er positief op, terwijl vijftig tot tachtig procent van de vrouwen de andere vier openingstactieken kon waarderen. Bij deze laatst genoemde tactieken benaderde de man de vrouwen met een simpel ‘hallo’, of zei hij direct dat hij de vrouw graag wilde ontmoeten. Volgens de onderzoekers faalden de brutale tactieken vooral omdat vrouwen er blijkbaar niet van houden als ze zelf direct op een ‘dominante’ wijze benaderd worden. 

Het onderzoek werd ook andersom uitgevoerd, waarbij een vrouw afstapte op mannen. Opvallend hieraan was dat de mannen veel eerder geneigd waren om in te gaan op de avances van de vrouwen, zelfs wanneer de vrouwen een brutale openingszin gebruiken. Volgens de wetenschappers komt dit doordat mannen verwachten dat vrouwen het aardig bedoelen en zo vatten ze ook brutale openingszinnen als positief en complimenteus op.

Gevoel voelen handen

Lichaamstaal tijdens het praten

Ook tijdens het gesprek is de lichaamstaal veel belangrijker dan wat je zegt. Dichtbij elkaar staan en elkaar aanraken zijn erg sterke signalen die laten zien of iemand wel of geen interesse heeft. Als iemand je toelaat in zijn of haar intieme ruimte, dan is dit een duidelijk signaal dat je flirttactiek werkt. Hetzelfde geldt voor aanraking. Zo blijkt dat vrouwen die flirten de neiging hebben om hun gezicht of heupen aan te raken. Dit is een signaal voor de man dat ze ook wel door de man aangeraakt zouden willen worden Sterker nog, uit een Frans onderzoek blijkt dat zelfs het zachtjes aanraken van de arm van een vrouw leidt tot een hogere kans dat een man haar telefoonnummer krijgt.

Voordat alle mannen die dit gelezen hebben in de kroeg zoveel mogelijk vrouwen gaan aanraken in een poging om telefoonnummers te verzamelen: volgens het boek Close Relationships van psychologe Pamela Regan zien mensen het zachtjes aanraken van het gezicht als de meest romantische vorm van flirten. Ook het aanraken van schouders of het zacht aanraken van de onderarm zijn zeer flirterig. Handen schudden en op iemand zijn of haar schouder tikken zijn daarentegen de minst romantische vormen van aanraking.

Wel blijft succesvol flirten een complexe zaak. Ondanks de goede suggesties, biedt ook de wetenschap geen gouden succesformule. Al mag het duidelijk zijn dat je een openingszin als ‘ik heb een feestje in mijn broek en jij bent uitgenodigd’ beter voor jezelf kan houden. 

Ontdek meer in de special