Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Hommel

Als de hommels zich op minder dan tien centimeter afstand van een bloemknop bevinden, beginnen hun lichaamshaartjes te trillen onder invloed van het elektrisch veld dat de bloem uitzendt. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Dat hommels het elektrische veld van bloemen detecteren is al langer bekend, maar tot nu toe was onduidelijk welk mechanisme hieraan ten grondslag ligt.

De wetenschappers volgden de hommels met een vibrometer. Dat is een apparaatje dat laserlicht uitzendt om zo bewegingen te meten. Als de diertjes in een straal van 10 centimeter rond de bloemknoppen kwamen, begonnen hun lichaamshaartjes en antennes te bewegen onder invloed van het elektrisch veld van de bloem.

De bewegende lichaamshaartjes helpen de hommels om bloemen en dus nectar te vinden. De haartjes activeren zenuwcellen in hun lichaam, zodat ze de aanwezigheid van de bloem kunnen voelen, zo blijkt uit het onderzoek.

De onderzoeker denken dat de diertjes door de elektrische prikkels zelfs weten met welke bloem ze te maken hebben. ‘De hommels voelen dat hun haren bewegen en gebruiken dat gevoel om onderscheid te maken tussen verschillende bloemen’, verklaarde hoofdonderzoeker Gregory Sutton.