Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Homoseksualiteit is natuurlijk
Mensen die tegen homoseksualiteit zijn, gebruiken vaak als argument dat het ‘tegennatuurlijk’ zou zijn. Die mensen moeten nodig op zoek naar een nieuw argument. Het bewijs stapelt zich op dat homoseksualiteit niet alleen natuurlijk is, maar ook de overlevingskans kan vergroten. Misschien heeft het zelfs gevolgen voor de hele soort.

Je zou het in Nederland misschien niet altijd zeggen, maar er zijn nog altijd veel mensen in de wereld met een afkeer van homoseksualiteit. Die afkeer is al duizenden jaren oud. De Oude Grieken gingen graag van bil met iemand van hetzelfde geslacht, maar toch was het Plato die de basis legde voor het morele taboe op homoseksualiteit. Hij kwam met het idee dat er achter de dagelijkse realiteit een ‘natuurlijke orde’ schuilging die bepaalde hoe de wereld werkte, of zou moeten werken.

Bovendien noemt hij in één van zijn werken homoseksualiteit ‘onnatuurlijk’. Dat idee kreeg veel navolging en werd uiteindelijk in de 13e eeuw door de Italiaanse theoloog Thomas van Aquino verwerkt in de christelijke ethiek. Geslachtsgemeenschap is ‘van nature’ voor de voortplanting en het is de ‘natuurlijke functie’ van het mannelijke geslachtsdeel om vaginale seks te bedrijven, stelde hij.

Dat argument – homoseksualiteit is tegennatuurlijk, want zo heeft God de genitaliën niet bedoeld - heeft tot op de dag van vandaag standgehouden. In Nederland is het bijvoorbeeld nog te vinden bij de ChristenUnie. Maar het begint er sterk op te lijken dat het zijn beste tijd heeft gehad. Homoseksualiteit komt namelijk volop voor in het dierenrijk, bij zeker zo’n 500 soorten, van flamingo's tot regenwormen.

Van dolfijnen tot albatrossen
Nu is dat op zich geen nieuws, het was ook al gebleken uit eerder onderzoek. Maar Nathan Bailey en Marlene Zuk hebben dat onderzoek voortgezet, en komen in Trends in Ecology and Evolution met een aantal nieuwe voorbeelden en theorieen.

Zo is bij dolfijnen de helft van de seksuele interactie van mannetjes homoseksueel. Bij de lammergier is dat het geval voor 11 tot 26 procent van alle seksuele interactie. Dat is niet (alleen) voor de lol, maar heeft ook een duidelijke functie voor het nageslacht.

Net als het gedrag van de laysanalalbatros. Bij deze albatrossensoort bestaat een derde van alle paartjes uit vrouwtjes. Deze lesbische paartjes kunnen de voorplantingskans van beide vrouwtjes vergroten. Ze kunnen het namelijk allebei ook vreemdgaan met een mannetje, en vervolgens het nageslacht samen opvoeden. In een populatie met meer vrouwtjes dan mannetjes is dat een handige strategie die niet alleen de kans op nageslacht vergroot, maar ook de overlevingskans ervan.

Ook kunnen vrouwenpaartjes de kans op scheidingen bij andere koppels verkleinen. De mannetjes van die koppels komen namelijk minder snel in de verleiding hun partner te verlaten voor een ander vrouwtje. Die is immers niet beschikbaar – of hooguit voor een one-night-stand.

Is het niet wat voorbarig om dit soort algemene evolutionaire mechanismen af te leiden uit het gedrag van een enkele soort? Waarschijnlijk niet, want vergelijkbaar gedrag is gevonden bij spreeuwen- en meeuwensoorten.

Een ander gevolg van homoseksualiteit kan zijn dat het bepaalde mannetjes selecteert voor, of uitsluit van, voortplanting. Sommige mannetjeskakkerlakken doen een vrouwtje na, met als gevolg dat ze door een ander mannetje worden versierd. Het gevolg: de versierder verschiet zijn kruit zonder enige kans op voortplanting. Verwijfd gedrag kan op die manier de kans op voortplanting vergroten – je schakelt er je concurrenten mee uit.

En nu?
Om er achter te komen wat precies de rol van homoseksualiteit in de natuur is, moet zeker nog meer onderzoek worden gedaan. Maar het bewijs stapelt zich op dat het allerminst tegennatuurlijk is, en op allerlei manieren invloed heeft op voortplantingskans van individuen en de ontwikkeling van soorten. Tegenstanders van homoseksualiteit moeten nu toch echt op zoek naar een ander argument.

Bouwe van Straten

Nathan Bailey en Marlene Zuk, ‘Same-sex sexual behavior and evolution’, in Trends in Ecology and Evolution’, 16 juni 2009.

Rob Wijnberg, ‘Homo zijn? Dat mag niet van de natuur’, in ‘Nietzsche en Kant lezen de krant’, De Bezige Bij, 2009.