Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
plastic soep in zee

In 2010 produceerde de wereld 275 miljoen ton plastic afval, waarvan tussen de 5 en 12 miljoen in zee terecht kwam. Er was niet eerder een betrouwbare schatting gemaakt van de omvang van het probleem.


Niet slechter maar groter
Van de Verenigde Staten werd ooit ter verdediging gezegd: 'We zijn niet slechter, alleen maar groter.' Tegenwoordig lijkt dat meer van toepassing op China. In diverse opzichten is het land inmiddels wereldkampioen milieuvervuiling, en plastic afval is daar geen uitzondering op. Volgens een inventarisatie van Amerikaanse onderzoekers in Science komt misschien wel de helft van al het plastic dat ronddrijft in de oceanen uit China. De inventarisatie heeft wel ruime onzekerheidsmarges: de Chinese bijdrage zou ook 15 % kunnen zijn.

Tweede land in de ranglijst is Indonesië, gevolgd door de Philippijnen, Vietnam en Sri Lanka. Opmerkelijk is, dat twee zeer volkrijke landen die toch ook niet bekend staan om hun geavanceerde afvalverwerking, India en Pakistan, pas op plaats 12 en 15 in de ranglijst hun opwachting maken.
Afzonderlijk komt geen enkel Europees land voor in de top-20, maar de hele EU zou op plaats 18 komen. Dit houdt in dat de EU-landen jaarlijks tussen de 50 en 120 duizend ton plastic afval in zee dumpen, vergelijkbaar met Marokko, maar bijna verwaarloosbaar vergeleken met de anderhalf tot drieeneenhalf miljoen ton Chinees plastic.

Slordig of niet ingezameld
Plastic komt vrijwel alleen 'per ongeluk' in zee terecht, doordat afval op land in het geheel niet, of slordig, wordt ingezameld en verwerkt. Ieder jaar komen miljarden supermarkttasjes en flessen in riolen, sloten en rivieren terecht, om te eindigen in de oceaan. Helemaal onafbreekbaar is plastic niet; grote stukken plastic verkruimelen op den duur tot steeds kleinere snippers. Over de invloed op het zeeleven van dit microscopische plastic afval is nog veel onduidelijk.

De inventarisatie keek voor elk land met een kustlijn hoeveel mensen er binnen vijftig kilometer van de kust woonden, en maakte een schatting van het plasticgebruik per hoofd van de bevolking, en van het percentage plastic dat ongecontroleerd in het milieu terecht komt, en uiteindelijk in zee. In Europa en Noord-Amerika is het ophalen en verwerken van afval nu vrij goed geregeld, zodat 'wij' slechts een kleine bijdrage aan de plasticsoep leveren. In Azië is het besef dat al dat weggooiplastic op den duur de oceanen kan verstikken nog nauwelijks aanwezig.

Erger nog, de prognose is dat de jaarlijkse lading plastic die in zee terecht komt nog flink zal toenemen, nu allerlei landen in wat voorheen de Derde Wereld heette, zich aan de armoede ontworstelen. In het zwartste scenario houden de onderzoekers rekening met in totaal 250 miljoen ton plastic afval in de oceaan in 2025.

Plastic waste inputs from land into the ocean, Jenna Jambeck e.a., Science, 13 februari 2015.

ranglijst