Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Baby chimpansee

De illegale handel in wilde dieren is een enorm onderschat probleem, zo blijkt uit de komende aflevering van De Kennis van Nu donderdag. De hoeveelheid geld die hierin omgaat is zelfs vergelijkbaar met die van de handel in wapens en drugs. Ook de BBC had het vandaag over illegale dierenhandel. Dankzij maandenlange voorbereiding bracht het een groot winstgevend smokkelnetwerk in babychimpansees in kaart.

Het onderzoeksteam van de BBC deed zich voor als een in chimpansees geïnteresseerde Indonesische klant. Zo kon de omroep in contact komen met een jonge smokkelaar uit Guinea (Afrika). Deze beweerde dat hij chimpansees had in Guinea, Liberia, de Democratische Republiek Congo en Ivoorkust. Op vraag van de BBC stuurde de dealer ook videobeelden door van een babychimpansee die hij ter beschikking had. Daarmee konden Interpol en de Ivoriaanse recherche na een bloedstollende speurtocht de verblijfplaats van de dealer en een aantal van zijn handlangers in Abidjan (Ivoorkust) lokaliseren.

Naast de babychimpansee zelf - die met een luier aan in een houten hok zat - vond de politie mobieltjes en laptops met zeer waardevolle informatie over een groot internationale netwerk van apensmokkelaars.

Bekijk hoe de BBC de chimpansee uit het smokkelnetwerk redde

Volgens de BBC zou de verkoper de babychimpansee voor 300 euro van een andere smokkelaar gekocht hebben. Maar voor de eindconsumenten ligt de prijs van een babychimpansee eerder bij 12.500 dollar ofwel bijna 11.700 euro. En daar komen vaak het transport van de dieren en valse exportvergunningen nog eens bij. Het is daarom niet verrassend dat de klanten doorgaans commerciële dierenparken of mensen met een groot vermogen zijn. Veel van die klanten zouden zich in de Arabische golfstaten, China en Zuid-Oost Azië bevinden. Maar met steden zoals Mallorca en Istanbul heeft ook Europa twee eindbestemmingen.

Handel in babychimpansees: ver van onschuldig

Om een babychimpansee uit het wild te krijgen moorden de stropers standaard de volwassen exemplaren van de familie uit. (Dat cijfer ligt doorgaans rond de tien chimpansees.) Zo ondervinden de stropers geen enkele weerstand wanneer ze de baby meenemen en verdienen ze bovendien een aardige cent aan de verkoop van apenvlees.

Hoewel de baby’s schattig ogen moet de eigenaar voor het onderhoud van het dier een flinke duit in het zakje doen. En terwijl een chimpansee wel 45 jaar kan worden, blijft die schattigheid natuurlijk niet duren. Op tienjarige leeftijd is een chimpansee helemaal volwassen. Bovendien raken vele gevangen babychimpansees getraumatiseerd doordat tijdens de jacht de moeder gedood werd. Dit trauma kan eveneens de oorzaak zijn van gedragsproblemen later, terwijl chimpansees fysiek hele sterke dieren zijn. Het is daarmee niet verbazend dat ze geen ideale huisdieren zijn en vaak voor de rest van hun leven in een hok opgesloten zitten of zelfs gedood worden.

Toekomst babychimpansee onzeker

Chimpansees zijn niet de enige apen die slachtoffer zijn van illegale handel. Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) belanden jaarlijks zo’n 3.000 mensapen (bonobo’s, gorilla’s, chimpansees en orang-oetans) in het circuit. De internationale wetgeving en de focus van de internationale gemeenschap laat ook te wensen over. Tussen 2005 en 2011 werden volgens UNEP slechts 27 arrestaties verricht. Soms werden de daders zelfs niet vervolgd.

De babychimpansee van de BBC werd in een dierentuin geplaatst waar een vrouwtjeschimpansee het onder haar hoede nam. De BBC hoopt dat het dier met de tijd van zijn opgelopen trauma zal herstellen en door de rest van de chimpanseefamilie aanvaard zal worden. Als dit niet lukt moet hij naar een dierenopvang.

Ontdek meer in de special