Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Ingevroren hersenen
Achter menig onderzoeker staat een assistent: een laborant, een dierenverzorger of een instrumentenmaker. Noorderlicht zet ze in de spotlights, met een serie radioreportages getiteld ‘de amanuensis’. In het eerste deel: Michiel Kooreman, werkzaam bij de Nederlandse Hersenbank, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam.

Hij begon er als analist, bijna vijftien jaar geleden alweer. Hij sneed stukjes brein in flinterdunne plakjes, zodat de onderzoekers op het instituut de fijnste structuren van de hersenen onder de microscoop konden bekijken.

Inmiddels is hij een manus van alles. Hij begeleidt de huidige analisten, maar zorgt ook voor het kostbare onderzoeksmateriaal. Hij is de aanvoerder van het zogeheten obductieteam.

Zodra een donor van de Nederlandse Hersenbank overlijdt, komt dat in actie. Verschillende delen van het brein worden meegenomen, ingevroren en bewaard in de grote vriezers van de hersenbank. Totdat ze worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, natuurlijk.

In Noorderlicht vertelt Michiel Kooreman er alles over. Het gesprek met hem is hiernaast te beluisteren.

Remy van den Brand