Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
iPod, iPhone, iAm

Hoe dringt moderne technologie onze levenssfeer binnen, en welke gevolgen heeft dat? Het vijfentwintigjarige Rathenau Instituut stort zich op deze vraag. Holland Doc 24 vertoont er volgende week een reeks documentaires over - en die zijn al online te zien.

We houden contact met elkaar via email, Twitter, Skype en Facebook. Databases registreren steeds meer persoonlijke gegevens, van ons medicijngebruik tot ons koopgedrag. Robots gaan meer lijken op en handelen als echte mensen. En computergames worden steeds realistischer.Wat doen deze technologieën met ons?

Holland Doc 24 programmeert een themaweek naar aanleiding van het vijfentwintigjarige bestaan van het Rathenau Instituut. In het jubileumjaar vraagt het instituut aandacht voor technologie die steeds dichter op en onder de huid komt. Ze sluipt ons leven binnen en beïnvloedt ons. Vaak is dit gewenst, soms ongewenst.

Alle documentaires zijn nu al online te zien en wel hier. Naast films zendt het Holland Doc ook interviews uit over de impact van deze intieme technologieën. Daarin komen Rinie van Est en Ira van Keulen aan het woord, onderzoekers bij het Rathenau Instituut. Ook dat staat al voor u klaar.

In Emoticons (2008) portretteert Heddy Honigmann mensen voor wie de virtuele wereld belangrijker geworden is dan de dagelijkse werkelijkheid. Het is hun ‘echte’ wereld geworden. Online zoeken ze contact met zielsverwanten en lotgenoten en vinden ze troost, hulp, vriendschap en liefde. Zo proberen ze een oplossing te vinden voor hun worsteling met universele thema's als eenzaamheid, angst en onzekerheid. Uitzending o.a. op zaterdag 18 juni 2011 om 21.00 uur.

De Engelse filmmaker David Bond wil in Erasing David (2010) weten hoeveel persoonlijke informatie over hem is opgenomen in de digitale bestanden van de overheid en privé-organisaties en vraagt zich af wat er met die informatie gebeurt. Om hier achter te komen duikt hij een maand onder en, naïef als hij is, daagt hij twee rechercheurs uit om hem met openbaar toegankelijke data op te sporen. David komt er al snel achter dat zijn ideeën over privacy achterhaald zijn. Hij heeft niets te verbergen, maar er is genoeg te vrezen in de gedigitaliseerde maatschappij. Uitzending o.a. op maandag 20 juni 2011 om 21.00 uur.

In de BBC-documentaire Human v2.0 (2006) kijken we vooruit naar het jaar 2030. De mensheid staat dan aan het begin van een nieuw tijdperk. Ontwikkelingen op het gebied van neurowetenschappen en computertechnologie vervagen in hoog tempo de grens tussen mens en machine. Volgens uitvinder en futuroloog Ray Kurzweil gaan rond 2030 nanobots samenwerken met de neuronen in onze hersenen. Kurzweil en ook wetenschappers als Henry Markram, die aan het hoofd staat van het Human Brain Project, kunnen niet wachten tot het zo ver is, maar in de documentaire Human v2.0 zijn ook tegengeluiden te horen. Uitzending o.a. op dinsdag 21 juni 2011 om 21.00 uur.

Om de rol van robots in onze huidige en toekomstige samenleving te onderzoeken, reisde de Deense documentairemaker Phie Ambo af naar Japan. In Mechanical Love (2007) zien we hoe professor Hiroshi Ishiguro onderzoek doet naar hoe menselijk robots kunnen worden. Daarnaast bezoekt Ambo bejaarde vrouwen in Duitsland en Italië, die robots in de vorm van een zeehond als gezelschapsdier hebben gekregen. Zijn robots een aannemelijk substituut voor menselijke liefde? Uitzending o.a. op donderdag 23 juni om 21.15 uur.

Dit jaar bestaat de iPod tien jaar. Door de komst van dit apparaatje is onze manier van omgaan met muziek, foto's en film enorm veranderd. Na de iPod kwamen ook sociale netwerken en smartphones binnen handbereik, zodat we inmiddels niet meer mét media leven, maar ín media. Wat betekent dat en kunnen we nog wel zonder? In iPod, iPhone, iAm (2010) verkent IJsbrand van Veelen deze nieuwe omgangsvormen. Uitzending o.a. op woensdag 22 juni 2011 om 20.28 uur.

Serieuze spelletjes, een aflevering van het wetenschappelijke programma Labyrint (2009) belicht de wijze waarop nieuwe technieken een revolutie teweeg brengen op het gebied van robotica en gaming. Patiënten kunnen spectaculair beter en sneller revalideren dankzij de nieuwste computertechnieken. Maar diezelfde computertechniek brengt ook grote veranderingen in oorlogsvoering. Militairen voeren vanachter een computerscherm een bijna virtuele oorlog. Wat vinden we van robots die zelf beslissen of en op wie ze schieten? Uitzending o.a. op woensdag 22 juni 2011 om 21.00 uur.

Het is dé hype van dit moment: Facebook. Vier miljoen Nederlanders delen op deze website lief en leed met hun vrienden en collega's. Maar ze delen hun hebben en houwen ook met een bedrijf dat een slechte naam heeft als het gaat om privacy. Niet verwonderlijk, want Facebook verdient zijn geld met de informatie die de gebruikers er zelf op zetten. Reporters Vrienden voor het leven (2011) laat zien dat Facebook zelfs het leven in kaart brengt van mensen die helemaal niet op Facebook zitten en zet de privacy van de gebruiker af tegen het poenscheppen van het bedrijf. Uitzending o.a. op vrijdag 24 juni 2011 om 21.00 uur.