Het netwerk is nog niet compleet, en kan daardoor nog geen volledige 'foto' maken van de accretieschijf en de onmiddellijke omgeving van het zwarte gat. Maar het is nog net mogelijk, om variaties in de polarisatie te detecteren in een gebied dat ongeveer een tiende is van de baan van de aarde om de zon, wat informatie geeft over de magnetische velden ter plekke. Ook konden ze zo zien, dat die magnetische velden in sommige punten zeer snel, op een termijn van slechts een kwartier, af- en weer toenemen. Dat duidt erop, dat de accretieschijf niet alleen rond het zwart gat draait, maar ook heel turbulent is. 

Veel superzware gaten stoten twee enorme jets uit, tegengestelde bundels deeltjes en straling die een heel sterrenstelsel kunnen doorklieven. Het vermoeden is, dat de extreme magnetische velden de motor zijn van die jets. Deze opnamen hebben nog geen jets gezien, en het zou kunnen dat dit zwarte gat ze niet heeft, of althans niet nu. 

Eigenlijk is dit onderzoek nog maar een voorproefje op de waarnemingen die mogelijk moeten worden met het complete netwerk, dat de Event Horizon Telescope zal gaan heten. Tilanus: 'Het belangrijkste is, dat de ALMA-telescoop nog in het netwerk moet worden opgenomen. Dat zal nog een jaar of twee, drie duren.' ALMA is het meest recente mega-project van de Europese astronomische organisatie ESO, en bestaat uit tientallen schotels voor het ontvangen van millimeter-straling, opgesteld op een 5000 meter hoge vlakte in de Chileense Andes.  

Wat gaan we over een paar jaar zien op die foto van het centrum van de Melkweg? Tilanus: 'De zwaartekracht van het zwarte gat is zo groot, dat het ook de banen van lichtstralen in zijn omgeving afbuigt. Het zwarte gat werkt dus als een sterke lens. Daardoor zullen we de accretieschijf sterk vervormd zien, als een ring om een zwarte vlek heen. Die vlek is niet het zwarte gat zelf, maar de 'schaduw' ervan, doordat de lichtstralen zo sterk afgebogen worden. Aan een van beide kanten draait de accretieschijf naar ons toe, en dat deel zal veel helderder zijn dan de rest. We verwachten dus een soort diamanten ring aan de hemel te zien.'