Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
baby

Het hormoon oxytocine roept niet altijd warme gevoelens op: het kan juist ook negatieve gevoelens versterken.

De populaire naam voor het hormoon oxytocine is ‘knuffelhormoon’. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat mensen het fijn vinden om aangeraakt te worden door geliefden of vrienden. Ook kersverse moeders lopen (meestal) over van de oxytocine. Bij hen zorgt het hormoon ervoor dat ze een hechte band krijgen met hun baby. Toch lijkt het er steeds meer op dat oxytocine niet alleen positieve, liefdevolle gevoelens op roept. Eerder dit jaar werd al aangetoond dat de stof agressieve gevoelens kan oproepen tegen buitenstaanders. En nu blijkt dat oxytocine ook zeker niet altijd warme gevoelens oproept aan je moeder.

Een groep Amerikaanse psychologen beschrijft in PNAS hoe ze 31 mannen een vragenlijstje lieten invullen waaruit ze konden afleiden hoe positief of negatief de proefpersonen dachten over de vrouw die hen op de wereld had gezet. Daarna gaven de wetenschappers hen een portie oxytocine, via een neusspray. Een uurtje later moesten de proefpersonen dezelfde vragenlijst invullen. Maar lang niet iedereen bleek na de dosis knuffelhormoon positiever over zijn moeder te denken dan ervoor. Sterker nog: bij degenen met negatieve herinneringen aan hun moeder, kwam dat negatieve alleen maar nog sterker naar voren.

De onderzoekers controleerden hun resultaten door middel van een placebo, in dit geval een neusspray zonder werkzame stof. Als ze dit aan mannen gaven, veranderde er weinig tot niets aan hoe zij de vragenlijst over hun moeder invulden. De conclusie van de psychologen is daarom dat oxytocine misschien vooral gevoelens die al aanwezig zijn versterkt.

Nadine Böke