Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
annelien bredenoord

Door nieuwe technieken als CRISPR-Cas is het in de toekomst wellicht mogelijk om erfelijke ziektes als taaislijmziekte de wereld uit te helpen. Goed nieuws dus, maar door deze technieken is het ook mogelijk om de mens te verbeteren. Willen we dat wel?

Het jaar 2016 was het jaar dat het eerste kind met drie ouders geboren werd. Onderzoekers plaatsten de celkern van de eicel van de moeder in een gezonde eicel van een donormoeder. Hierdoor kreeg het Jordanese jongetje Abrahim Hassan niet dezelfde ziekte als zijn moeder. Ook veroorzaakte BNN in oktober van dit jaar aardig wat ophef, toen naar buiten kwam dat zij voor een televisieprogramma een inmiddels overleden hond succesvol hadden gekloond. De baasjes stuurden een stuk weefsel van hun hond naar een Zuid-Koreaans bedrijf en kregen daarvoor een replica van hun bull-dog terug. Wetenschappers kunnen dus steeds meer knutselen met genetisch materiaal, maar wat is eigenlijk onze mening hierover? “Het probleem is allang niet meer geld en ook niet meer de techniek,” aldus medisch ethicus Annelien Bredenoord. Volgens haar is het goed om over deze kwesties een maatschappelijke discussie te beginnen. 

Medische ethiek

Bredenoord is universitair hoofddocent (bio)medische ethiek aan de Universiteit Utrecht. Ze geeft onder andere les in ethische kwesties in de geneeskunde en doet onderzoek naar hoe nieuwe medische ontwikkelingen op een verantwoorde manier uitgevoerd kunnen worden. Volgens Bredenoord is het belangrijk om bij het ontwikkelen van een nieuwe techniek alvast na te denken over de consequenties voor de patiënt en maatschappij. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, als de nieuwe techniek nog niet helemaal ontwikkeld is. 

Maatschappelijk debat

We willen namelijk wel erfelijke ziektes bestrijden, maar willen we ook de haarkleur van onze kinderen bepalen? Of het IQ? Willen we designerbaby’s? En hoe denken we over kinderen met het Syndroom van Down? Wil je als overheid voorkomen dat er in de toekomst kinderen met een verstandelijke beperking geboren worden? Zeg je daarmee niet impliciet dat kinderen met een verstandelijke beperking niet gewenst zijn?

Bredenoord vindt dat over deze vragen een maatschappelijk debat moet komen. In andere landen is dat al volop aan de gang, maar in Nederland wil het nog niet echt van de grond komen. Hoe zorg je ervoor dat die discussie wel op gang wordt gebracht?

Luister hier naar een interview van Nieuws en Co met Bredenoord: 

In gesprek met Annelien Bredenoord

In gesprek met Annelien Bredenoord